Hlavní obsah

Historická studna nalezená při stavbě v Brně se stane uměleckým dílem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historická studna, kterou našli dělníci při práci na přeložce tramvajové trati z ulice do Dornych do ulice Plotní v Brně, se promění v umělecké dílo připomínající nedávnou průmyslovou historii míst, v nichž se nachází.

Článek

Brněnští radní už vybrali firmuBaraba, která za dva miliony práce uskuteční. Práce začnou v průběhu června, hotové by měly být v září.

Studnu našli dělníci před domem ve Svatopetrské ulici. Její vznik v 19. století pravděpodobně souvisel se založením továrny F. Semmlera a H. Frenzla na stearinové svíčky a mýdla, která byla svého času jednou z největších továren ve střední Evropě.

„Po vzájemné dohodě s vedením městské části jsme rozhodli historickou studnu zakomponovat do nově upravené cesty pro pěší při Svatopetrské. Část nad terénem bude vyvedena na úroveň stoleté vody a pojata jako výtvarné dílo, které bude také estetickým způsobem zakrývat ústí studny s vnitřním nasvícením. Součástí díla bude panel s vysvětlujícími informacemi o historickém objektu studny. Výtvarné dílo bude pojato jako symbol povodí řek Svratky, Svitavy a Ponávky, které se v tomto území prolínají,“ uvedl radní pro investice David Grund.

Reklama

Související témata:

Doporučované