Hlavní obsah

Historický most u Mikulova je prakticky hotov, otevře se v červnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Po třech letech dokončují dělníci práce na barokním cihlovém mostě, který je součástí letohrádku Portz Insel za 17. století u Mikulova na Břeclavsku.

Článek

I když most si mohou lidé prohlédnout už teď díky jeho umístění v otevřené krajině, poprvé se po něm projdou nejspíš až na konci června, řekl ČTK starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). Most byl před rekonstrukcí úplně zanesený zeminou.

„Dílo je prakticky hotové, teď se dořešují vodní prvky v okolí mostu. Ač původní projekt počítal s tím, že koryto vodního toku bude procházet pod jedním z pilířů. Změnila se ale situace na místě a nakonec bude most obklopen vodou,“ popsal Koštial.

Betonové koryto vodního toku mělo být vyvýšené, při zimní odstávce prací ale stoupla vodní hladina v prostoru okolo koryta. Svůj díl viny na tom mají i bobři, kteří svou činností na některých vodních prvcích v okolí hladinu vody zvyšují.

Původní projekt byl proto změněn, stavbaři vyvýšené betonové koryto na 12 metrech pod mostem odstranili a pod jeho oblouky tak vznikne menší vodní plocha.

Most s patnácti oblouky byl před začátkem prací, které celkově vyšly na přibližně 32 milionů korun, zcela zakrytý nánosy bahna a náletovými dřevinami. Postupné odkrývání začalo v roce 2017. Na projektu se podílelo město Mikulov, obec Sedlec a rakouské Drasenhofen, část peněz je z evropského programu Interreg.

Kromě samotného mostu a doplnění jeho zábradlí bylo součástí prací také vybudování chybějící cesty od Mikulova, Sedlece a Drasenhofenu, dělníci je v těchto dnech dokončují. Opravené cesty umožní i napojení na rakouskou cyklostezku č. 8, doplňuje je i nová naučná stezka se sedmi zastaveními.

Stometrový most už je zrenovován do původní podoby. Postavit ho nechal v 17. století kardinál Dietrichstein. Původní rybník, který obklopoval ostrov Portz Insel se zámečkem, byl v 19. století vysušen, později byla obnovena jeho část, současný rybník Nový.

Reklama

Doporučované