Hlavní obsah

Hlavní cenu Designbloku získal projekt fotografií myslitelů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Hlavní cenu Designbloku dnes získal projekt Myslitelé, za nímž stojí značka Vitra společně s katedrou fotografie pražské UMPRUM.

Článek

Pořadatelé ji spolu s dalšími 12 cenami předali při ceremoniálu v kostele Sacre Coeur na Smíchově. Třiadvacátý Designblok končí v neděli ve 21:00. Virtuální podoba letošního ročníku bude k vidění na www.designblok.cz do konce října.

Projekt Myslitelé vznikl ve spolupráci mezi Ateliérem fotografie II, UMPRUM pod vedením Václava Jiráska a Štěpánky Steinové a značkou Vitra pro Designblok. Fotografické portréty myslitelek a myslitelů aktivních v tuzemském kulturním prostředí obsadily jeden z prostorů v bývalém klášteře sv. Gabriela, kde se Designblok koná.

Výběr portrétovaných se zaměřil na kapacity na poli filozofie, sociologie, ekonomie, mediálních studií, literatury, vědy a dalších společenských věd a připomíná význam těchto disciplín v extrémních situacích, jakou je podle pořadatelů třeba současný souběh několika krizí.

Na snímcích jsou třeba politolog Pavel Barša, překladatel a pedagog Martin Hilský, filozof a teoretik umění Tomáš Hříbek, ekonomka Danuše Nerudová, sociolog Jiří Přibáň, soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková nebo religionista Zdeněk Vojtíšek. Portréty provázejí objekty Vitra, které fungují jako pomyslné měřítko současného západního člověka a protipól k abstraktnímu myšlení. Švýcarská společnost Vitra je tradičním výrobcem nábytku a designu.

Ve velké konkurenci v kategorii nejlepší nábytek zabodovala firma Master & Master a jejich židle Mistra navržená designérkou Lucií Koldovou. Cenu za nejlepší bytové doplňky získali nováčci – studio Space of Space s kolekcí kovových stolků a doplňků. Mezi světly porotu nejvíce zaujala světla Luna od designéra Jiřího Krejčiříka. A z novinek, které na Designbloku představili firmy a výrobci, si cenu odnesli Lockers.cz za úložné boxy.

V kategorii šperk porota vybrala jako nejlepší brýle, které vytvořilo studio Nastassia Aleinikava pro umělce Patrika Kriššáka. Spolu s vizuální stránkou produktu porota ocenila fakt, že brýle jsou plně přizpůsobené nositeli a reagují na zrakový handicap umělce. Z módních počinů získal prvenství PÁR, nová značka unisexových sneakers páru Dariny Zavadilové a Jana Klosse.

Poprvé Designblok předal ocenění za udržitelný design. Porota ve dvoukolovém hlasování zvolila projekt Balance is Motion, za nímž stojí čtyřčlenný tým včetně designérů Filipa Mirbauera a Marii Niny Václavkové. Jejich instalace na Designbloku nepředstavila nový produkt, ale vede podle poroty k zamyšlení nad trendy udržitelného designu. Projekt se zaměřuje na materiálové poradenství, pracuje s metodou, která pomáhá měřit potenciální zlepšení v environmentální stopě produktu a věnují se také produktovému designu.

„Mám velkou radost, že zvítězily projekty s velkým přesahem. (…) Letošní Designblok je pro mě důkazem, že design může výrazně přispívat k řešení problémů současné civilizace a zároveň plnit svou estetickou funkci,“ uvedla k vítězům přehlídky její ředitelka Jana Zielinski.

Reklama

Doporučované