Hlavní obsah

Hlavní písmo ve Wordu se změní. Hlasujte pro nejlepšího nástupce

Foto: foto CC: Andreas Dantz, koláž: Pavel Kasík

Microsoft vybírá nový font. Autor současného výchozího písma Calibri (Lucas de Groot, vpravo) s tím souhlasí.

Reklama

Po 13 letech se změní dopisy i diplomky. Calibri, které bylo výchozím fontem v balíku Microsoft Office, jde do výslužby. Firma ukázala pět nových fontů, ze kterých zvolí vítěze i na základě reakcí uživatelů. Který font zaujal vás?

Článek

Když dostal nizozemský designér Lucas de Groot v roce 2002 zakázku na „nový moderně vypadající bezpatkový font“, nevěděl nejprve, kdo je zadavatelem. Teprve později se dozvěděl, že nové fonty si objednal americký softwarový gigant Microsoft.

A to už znamená jistou zodpovědnost. De Groot vzpomíná, že s odborníky z Microsoftu dlouho ladili nejen vzhled, váhu tahů nebo rozestupy. Opatrně museli postupovat i při volbě jména. „Navrhl jsem jméno Clas, což je skandinávské křestní jméno, které mi evokovalo vytříbenost. Ale v řečtině to prý připomíná slovo pšouknout. Potom jsem navrhl Curva či Curvae. Ale poradce zabývající se slovanskými jazyky mne upozornil, že to zní jako často používaná nadávka označující prostitutku,“ vysvětluje.

Foto: Pavel Kasík

Font Calibri patří k nejpoužívanějším písmům světa

Až o několik let později se de Groot dozvěděl, že jeho font se stane výchozím písmem v nové verzi Office 2007. Což (vzhledem ke globálnímu postavení Microsoftu s více než 1,5 miliardy uživatelů) znamenalo, že z nového písma se prakticky jistě stane jedno z nejpoužívanějších na světě. Během následujících let se Calibri dostalo na stále více obrazovek a dokumentů.

Nový font dokonce pomohl odhalit podvodníky a korupční aféry. Když třeba kanadský podnikatel tvrdil, že smlouvu podepsal už v roce 1995, bylo snadné prokázat, že lže. Na papíře se totiž skvěl bezpatkový Calibri, který vznikl až o deset let později. Asi větší kauza tohoto typu – známá jako FontGate – usvědčila z podvodu pakistánského premiéra. Jeho dcera na dokumentu datovaném do roku 2006 použila písmo Calibri dostupné až v roce 2007.

Pět nových písem

V roce 2007 nahradil Calibri do té doby výchozí Times New Roman, což je písmo patkové. Změnu směrem k bezpatkovému písmu zdůvodnil tehdy Microsoft i tím, že dokumenty jsou stále častěji zobrazovány na obrazovce a bezpatkové písmo působí moderněji.

O třináct let později se Microsoft opět chystá k výběru nového výchozího fontu.

„Na fontu Calibri není nic špatného. Nepozorujeme, že by se od něj uživatelé odvraceli, což se u písem občas stává,“ uvedl Simon Daniels, vedoucí designér Microsoft Office. „Jen už jsou to skoro dvě desetiletí a je čas zkusit něco nového. Je to jako s oblečením. Calibri zkrátka není nejnovější móda.“

„Nevadí mi, že Calibri nahradí,“ přiznal de Groot. „Je to úleva. Navrhl jsem ten font tehdy docela v rychlosti.“

Microsoft nyní předplatitelům Office 365 zpřístupnil pět nových fontů: Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford a Grandview. Jeden z nich posléze nahradí Calibri coby výchozí písmo v dokumentech Office: „Ale nebojte se, dostupné zůstanou všechny. Stejně jako Calibri a další dosud používaná písma,“ uklidňují vývojáři.

Podívejte se na nová písma v našem přehledu nebo v galerii na konci článku:

(mezi písmy můžete listovat pomocí šipek pod grafikou)

Rozdíl mezi novými písmy a původním Calibri není až tak výrazný. Ve všech případech jde o bezpatkové fonty, jejich odlišnosti jsou hlavně v detailech. Kromě fontu Tenorite mají všichni kandidáti jednopatrové malé „a“, což by mělo sloužit k lepší čitelnosti.

Vývojáři se ale nebudou rozhodovat jen podle čitelnosti. Následujících pět měsíců budou u platících uživatelů měřit, jak často který z fontů využívají v praxi.

Kdyby to bylo na vás, který z fontů byste vybrali jako novou výchozí možnost?

Foto: Pavel Kasík

Současné výchozí písmo Calibri, pět nových kandidátů na výchozí font a „enfont terrible“ pro porovnání

Anketa

Který z těchto fontů by měl být podle vás výchozí?
Calibri
18 %
Tenorite
13,6 %
Bierstadt
32,7 %
Skeena
11,9 %
Seaford
7,3 %
Grandview
9 %
žádné z výše uvedených
7,5 %
Celkem hlasovalo 16129 čtenářů.

A co na nové kandidáty říká designér, jehož font má být nahrazen? „Můj oblíbenec je rozhodně Seaford, mluví svým jasným hlasem, což se mi líbí,“ všímá si de Groot.

Ale to může být u výchozího písma naopak nevýhoda. Od toho se čeká neutralita a všestrannost.

+6

Reklama

Doporučované