Hlavní obsah

Hledá se cesta, jak otravu Bečvy hodit na nás, říká ředitel

Foto: Tomáš Svoboda

V rožnovském průmyslovém areálu sídlí i společnost Energoaqua, která tam provozuje čistírnu odpadních vod.

Reklama

Náhlou smrt vedoucího provozu čistírny i čtyři incidenty znečištění Bečvy vyšetřují policisté, kteří zasahovali ve středu v areálu rožnovské firmy Energoaqua. „Je to pro nás záhada,“ říká ředitel společnosti Oldřich Havelka.

Článek

Rožnovská firma Energoaqua z průmyslového areálu bývalé Tesly je spojovaná s otravou Bečvy. Ředitel společnosti Oldřich Havelka od počátku říká, že jejich čistírna odpadních vod nemá se zářijovým únikem kyanidů nic společného. Potrubí z Rožnova přivádí odpadní vody do řeky a Česká inspekce s výpustí spojuje všechny čtyři zaznamenané kontaminace, k nimž v poslední době došlo.

Po středečním incidentu v podniku zasahovala dvacítka kriminalistů. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) inspekce životního prostředí kontroluje asi patnáct firem z okolí Bečvy, včetně chemičky Deza, spadající do premiérova koncernu Agrofert.

Prověřování ve firmě Energoauqa předcházela úterní tragická smrt vedoucího provozu čistírny. Ten patrně doma spáchal sebevraždu, podrobnosti vyšetřuje kriminálka. „Byl to citlivý introvert, dobrák. Nesděloval svoje problémy, které by napomohly něčemu takovému. Je to pro nás záhada,“ popisuje ředitel v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Laguny a další zařízení v čistírně filtrují vody z více než desítky firem v rožnovském areálu. Firma zaměstnává okolo 120 zaměstnanců.

Jak ve firmě prožíváte poslední dny a týdny?

Jsme pod obrovským tlakem, obrovskou kontrolou policie a České inspekce životního prostředí, což by nevadilo, kdyby byla inspekce seriózní.

V čem nejsou seriózní?

Pořád u nás nic nenašli a dělají pořád to samé, aby něco našli.

Co to znamená?

Hledají teoretickou cestu, jak to mohla Energoaqua udělat. Nemáme žádné indicie, jak bychom mohli takovou havárii zavinit (zářijový únik kyanidů do Bečvy – pozn. red.). Asi rozumíte, co se tady děje. Té situaci tady rozumí všichni. Nebudu používat sprostá slova, protože jsem stále rozhozený z posledních událostí. Smrt toho kluka obrečí celá firma. Byl to citlivý, hodný kluk, prostě dobrák. Kdybych použil nevhodná slova, ještě po mně Babiš nebo Brabec hodí trestní oznámení a my se z toho budeme babrat kdovíjak dlouho.

Kolega zemřel doma?

Ano, v garsonce. Sám. To je jediné, co o tom vím.

Řešili jste spolu, jak se na něm podepisovaly události poslední doby?

Byl citlivý introvert. Nesděloval svoje problémy, které by napomohly něčemu takovému. Poslední kapka byl ten tlak na něho, který byl vytvořen orgány a soustavným obviňováním, které směřovalo k tomu, že to udělal provoz, kterému šéfoval. On provoz ale technicky neřešil. Mohla to být poslední kapka, anebo tam bylo úplně něco jiného. Je to věcí policie. Pro nás je to záhada. Většina lidí z práce dneska ani včera v noci nemohla spát.

Ve středu ve firmě znovu zasahovala policie. Na základě čeho?

Na základě tří leklých ryb do velikosti desíti centimetrů. Byly uhynulé na kamenech u toho výtoku. Nikoli v řece Bečvě. Na základě toho proběhla celá ta politická akce. U řeky se opět sešel celý záchranný sbor, hasiči, deset kriminalistů, pět lidí z ČIŽP, Povodí Moravy, lidé z úřadů. To vše kvůli třem mrtvým rybkám v rozkladu, které vůbec nebyly v řece, vyvolalo toto vojenské cvičení. Pak dvacet lidí z kriminálky nastoupilo na naši čistírnu a začali dělat obvyklou kontrolu. Brali vzorky, hlídali zaměstnance, aby nikam neodešli. Několik našich pracovníků muselo mimo areál na služebnu na vysvětlení. Museli jsme to řešit záložně, aby se nestal nějaký problém v provozu. Poslední kolega, co na policii byl, přišel asi v osm večer za mnou.

Máte informace, zda policejní zásah souvisel se smrtí šéfa provozu?

Já jsem hovořil jen s tím jedním kolegou. Prý se ptali na technologické procesy v čistírně. Zajímalo je, jak se mohly rybky do výpustě dostat.

A jak tedy?

Nevylučuji, že ty leklé ryby mohly přijít přepadem od nás. Čistili jsme laguny od listí a různého organického materiálu jako náletových rostlin. Materiál se dostal na dno. Sebrali jsme asi kyslík pár rybkám, které tam byly. To je vše. Všechno to máme nafocené. Já se jen obávám, že se chystá nějaký způsob, jak to hodit na nás.

Prosím?

Nezlobte se, nemůžu o tom mluvit.

Brabec k Bečvě

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) Česká inspekce životního prostředí do středy provedla 30 šetření. „Zahájila patnáct kontrol v různých firmách, včetně těch v areálu Tesla Rožnov a včetně společnosti Deza. Česká inspekce životního prostředí a nepochybně i Policie ČR sledují informace, které se k otravě Bečvy objevují v médiích, a pracují s nimi,“ sdělil ministr.

Potvrdil i dřívější informace Seznam Zpráv, že úřad v Rožnově pod Radhoštěm ohledně druhého a třetího úniku vede správní řízení se dvěma společnostmi z areálu. „Že původcem jsou firmy z tohoto areálu, potvrdil i sám provozovatel výusti z něj,“ dodal ministr. Brabec ve středu znovu slíbil podrobné vyšetření všech případů.

Vy jste úřadům dal informace ke druhému a třetímu znečištění, kdy do vody uteklo nadlimitní množství niklu a poté dusitany. Co říkáte tomu, že inspekce spojuje všechny případy – i ten první kyanidový?

Ten nikl nijak nerozporujeme. Známe viníka a oznámení bylo podáno na úřady. O viníkovi toho třetího víme asi tři dny, ale nemůžu říct podrobnosti.

Jak vnímáte to, že vyšetřující orgány směřují velkou ekologickou havárii a ty další úniky k jedinému potrubí?

Nevím, jestli to všechno spojují, nebo ne. Snad se to dozvíme. Co vím, tak ve středu prohledávali také všechny počítače. Víc zatím neznáme. Nezlobte se, musím končit, čekají tu lidé na poradu.

Reklama

Doporučované