Hlavní obsah

Hledají se řezníci! Firmám jich chybí tři tisíce, letos se jich vyučilo osmdesát

Firmám chybí řezníci. Potřebují jich tři tisíce, vyučilo se jich jen pár.

 

Reklama

Chybí řezníci. Musíme najít způsob, jak vyučit Čechy, nebo přivézt odborníky z třetích zemí, říká předseda Českého svazu zpracovatelů masa a majitel masokombinátu.

Článek

Obor řezník-uzenář se vyučuje na jedenadvaceti odborných školách, aktuálně jej studuje 322 žáků. Absolventů se letos na pracovní trh dostalo pouhých jedenaosmdesát.

To je pro tuzemské firmy, které podnikají v masném průmyslu, žalostně málo. Podle majitele masokombinátu ve Valašském Meziříčí a předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Karla Pilčíka by v tomto oboru okamžitě zaměstnali tři tisíce řezníků.

„Doba je špatná a je třeba připustit, že nám chybí pracovníci na všechny strany, ať jsou to strojařské firmy nebo potravinářství,“ říká Pilčík. Ve své firmě dva roky po sobě zvyšuje mzdy o deset procent, přesto lidé z okolí Valašského Meziříčí raději volí profesní dráhu v automobilovém průmyslu.

To potvrzují i data Národního ústavu pro vzdělávání. Nezaměstnaný je pouze jediný absolvent oboru řezník-uzenář. Míra nezaměstnanosti vyučených řezníků patří k těm nejnižším – 1,2 procenta. Obecně je přitom v potravinářských oborech nezaměstnanost přes šest procent.

„Dříve jsme vozili celé půlky nebo kýty v kůži a dnes nakupujeme maso více opracované, aby zbytek řezníků, co máme, maso rozdělal do podoby, kterou potřebujeme,“ říká Pilčík.

Reklama

Doporučované