Hlavní obsah

Hon na čarodějnice, Trumpovy slovní útoky kvůli impeachmentu se stupňují

Foto: Profimedia.cz

Trumpovy slovní útoky se stupňují. Snahu o impeachment označuje za „puč”.

Reklama

Sága americké prezidentské krize pokračuje. Donald Trump snahu demokratů o podání ústavní žaloby kvůli jeho telefonátu na Ukrajinu označil za puč. Ministr zahraničí Mike Pompeo pro změnu demokraty obvinil z šikany. Od oznámení Nancy Pelosiové o zahájení procesu impeachmentu uplynul týden.

Článek

Nový způsob krizové komunikace. Trumpova administrativa začala snahu demokratů o impeachment prezidenta označovat jako „puč”. Donald Trump plní svůj Twitter kritickými hláškami na účet Demokratické strany a jejích představitelů. Mimo jiné celý proces Trump popsal jako „největší hon na čarodějnice v dějinách země”.

„Nebudu tolerovat žádné taktické chování,” napsal ministr zahraničí Mike Pompeo v oficiální zprávě určené Kongresu. Podle něj je rychlost vyšetřování až podezřelá a vzbuzuje v něm obavy. „Je to snaha demokratů o ponížení a šikanu,” píše také. Demokraté se proti výrokům o šikaně ostře ohradili.

Do krize se Trumpova administrativa dostala poté, co dosud neznámý whistleblower předal tajným službám výbušnou zprávu. V té upozorňuje na možná bezpečnostní rizika kvůli neobvyklému telefonátu mezi Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Demokraté v reakci na informace whistleblowera zahájili proces impeachmentu, tedy ústavní žaloby a následného odvolání prezidenta. Podezírají Trumpa, že se snažil nátlakem na Zelenského poškodit Joea Bidena, potenciálně největšího soka v nadcházejících prezidentských volbách.

Kadence slovních útoků ze strany Donalda Trumpa a jeho okolí se zintenzivňuje. „Je to puč, jehož cílem je chopit se moci lidu, jejich hlasu, jejich svobod, jejich druhého dodatku (americké ústavy), náboženství, armády, hraniční zdi a jejich práv, které jim jako občanům Spojených států amerických dal Bůh,” napsal také Donald Trump na Twitteru.

Jedním z nejčastějších terčů Trumpových slovních útoků je také Adam Schiff, člen Sněmovny reprezentantů a šéf výboru pro kontrolu zpravodajských služeb. V tweetu označuje Trump Schiffovy výpovědi v Kongresu za „neuctivé a špatné pro něj” a ptá se, zda „by on neměl být vsazen do vězení pro velezradu”.

Reklama

Doporučované