Hlavní obsah

Horácké divadlo chce v létě cestovat s hrou o Švejkovi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Horácké divadlo Jihlava plánuje, že v létě s představením Osudy dobrého vojáka Švejka vystoupí i v několika zahraničních městech.

Článek

Divadlo chce připomenout cestu, kterou hrdina románu Jaroslava Haška absolvoval při cestě na válečnou frontu. Od vydání díla letos uplynulo 100 let. „Pořád věříme, že se to uskuteční, že přes léto budou podmínky pro vystupování jiné. Navíc máme jet i do Sarajeva, kde se pořád normálně hraje,“ řekla mluvčí divadla Mirka Kvíčalová

Domluvená už jsou představení v Praze a Českých Budějovicích, na Slovensku v Komárně nebo v maďarské Budapešti. „Pak pan ředitel zvažoval Humenné a Košice, kde nás moc chtěli, ale nevíme, jestli se tam vejdeme,“ řekla Kvíčalová. První představení v Praze je naplánované na 1. července.

Hra Osudy dobrého vojáka Švejka v režii Michala Skočovského měla v Jihlavě premiéru 8. února 2020. Roli Josefa Švejka ztvárnil Lukáš Matěj. Dobrý voják Švejk se objevil na jihlavském jevišti už v roce 1956. Loni představený kus byl nastudovaný v dramatizaci, kterou přímo Horácké divadlo napsal dramatik Roman Sikora.

První díl Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války vyšel 14. března 1921. Příběhy zdánlivě prostoduchého člověka, který se po svém vyrovnává s chaosem a necitelností válečné doby, byly přeloženy do téměř 60 jazyků a patří k nejčtenějším dílům české literatury.

Reklama

Doporučované