Hlavní obsah

Horní Slavkov získal dotaci na opravu kostelního bronwfieldu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Horní Slavkov na Sokolovsku získalo dotaci 11 milionů korun na obnovu kostela sv. Jiří. Peníze jsou z dotačního programu na opravy takzvaných brownfieldů, což jsou v naprosté většině opuštěné průmyslové areály.

Článek

Z kostela sv. Jiří chce Horní Slavkov vytvořit kulturní a společenské zázemí pro město. Kromě samotné stavby se dočká úpravy i jeho bezprostřední okolí, silnice, parkoviště bude nutné přistavět zázemí pro sociální zařízení a podobně. Získaná dotace na nevyužívané chátrající objekty je tak prvním krokem k obnově chátrající památky.

„Žádali jsme o 11 milionů korun a 11 milionů jsme získali. Celkové náklady na první etapu jsou si 24 milionů korun. Máme už vysoutěženého zhotovitele a běží nám odvolací lhůty a asi za měsíc začínáme se stavbou,“ řekl starosta města Alexandr Terek (nez.), podle něhož chátrající nevyužívaný kostel též splňuje podmínky pro brownfieldy.

„Když jsme si nadefinovali, že kostel je odsvěcen, pozbyl svoji původní funkci, protože církevním obřadům neslouží, a tím, že jej církev darovala asi před 20 lety městu, tak se s jeho využitím pro církev ani nepočítá. A je to chátrající objekt. Takže splnil všechny podmínky pro brownfield,“ popsal starosta nezvyklou cestu, jak kostel dostat mezi brownfieldy.

Terek řekl, že když postup hornoslavkovské radnice líčí jiným starostům, jsou překvapeni a možná některý z nich zkusí jít podobnou cestou, protože podobných objektů mají obce a města více.

Reklama

Doporučované