Hlavní obsah

Horská přehrada za 11 miliard nebude. Vláda stopla přípravu nechtěného vodního díla Pěčín

Vodní dílo Pěčín, které mělo zaplavit malebné údolí a několik domů, nebude. Ve středu mu dala stopku vláda, vyslyšela odpůrce přehrady.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké vítězství si připsali odpůrci stavby přehrady Pěčín, která měla v následujících deseti letech vyrůst v Orlických horách. Sloužit měla k boji s hrozícím suchem. Projekt dlouhodobě prosazovalo Ministerstvo zemědělství. Kvůli silnému odporu nejen z řad veřejnosti, ale i obcí a chybějící podpoře kraje, však vláda ve středu přípravy vodního díla zastavila.

Článek

Stavba za 11 miliard korun měla začít růst už v nadcházejících 10 letech. „Na základě diskuzí s Povodím Labe, krajem i obcemi nezískalo vodní dílo Pěčín dostatečnou podporu. Jsou tam zatím jiné alternativní možnosti, jak zajistit vodu pro část tohoto regionu, proto jsme rozhodli, že přípravné práce budou pozastaveny, a případně se k tomu vrátíme v dalším období,” informoval po středečním zasedání vlády vicepremiér a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Autoři petice a zástupci různých ekologických iniciativ, které proti stavbě přehrady bojovaly, očekávali středeční zasedání vlády s velkým napětím. Vláda rozhodovala o budoucnosti čtyř plánovaných přehrad, mezi nimi byl i Pěčín. Ten nakonec jako jediný stopla.

„Jsem za to rozhodnutí moc rád. Zvítězil zdravý rozum. Jednoznačně se potvrdily naše argumenty, že přehrada v Pěčíně není v současné situaci vůbec potřeba,” uvedl Martin Hanousek (SZ), krajinný ekolog a zastupitel Královéhradeckého kraje, který přípravy přehrady dlouhodobě kritizuje. A dodal, že by byl nejradši, kdyby byl Pěčín vyškrtnut ze všech dokumentů a studií, v nichž figuruje, aby byla opravdová jistota, že se stát k tomuto vodnímu dílu nevrátí. Byť se o stopnutí projektu šuškalo už několik měsíců dozadu, odpůrce přehrady před několika týdny vyděsil nový dokument pojmenovaný „Revize funkčnosti propojení a zajištění potenciálních možností nových propojení vodárenských soustav v období sucha”, v němž Ministerstvo zemědělství s Pěčínem počítalo jako s důležitou součástí boje se suchem, které východu Čech hrozí.

„Ministerstva by nyní měla vrhnout veškeré úsilí do alternativ, které naznačily ty studie, to znamená hledání nových zdrojů vody, využívání těch podzemních, ale především péče o zdroje stávající,” upozorňuje Hanousek. Sucho totiž východu Čech do budoucna opravdu hrozí. V minulých letech jen na Královéhradecku mělo v některých měsících problém se zásobováním pitnou vodou na 80 obcí. Přehrada, která by překlenula divoké údolí a zadržovala 17 milionů kubíků vody, však podle ekologů není tím správným řešením tohoto problému.

Přehrada v podhůří Orlických hor měla mít zhruba 80 metrů vysokou hráz a za oběť ji kromě údolí kolem Zdobnice mělo padnout i několik domů v okolí.

Reklama

Doporučované