Hlavní obsah

Hospodaření Chrudimi se za první pololetí vyvíjí lépe, než město předpokládalo

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hospodaření Chrudimi se za první pololetí vyvíjí o něco lépe, než město předpokládalo. Celkové příjmy do konce června dosáhly 296,6 milionu korun, výdaje včetně splátek úvěrů a půjček 233,4 milionu korun.

Článek

Výsledná kladná blance byla ovlivněna nižšími výdaji, než bývá obvyklé. „Je to způsobeno tím, že největší výdej peněz a nejvíce akcí probíhá v období červen až říjen, takže se to promítne až v druhém pololetí. Výsledek je zatím zhruba o polovinu lepší než loni,“ uvedl místostarosta Petr Lichtenberg (Chrudimáci). V příjmech je propad pouze u daní z hazardních her. Naopak rozpočet posílil díky neplánovanému prodeji dalších pozemků v průmyslové zóně Západ.

Podle starosty Františka Pilného (ANO) dosáhly nedaňové příjmy města, kam patří například nájmy, pokuty či platby za věcná břemena, v polovině roku 52,4 procenta, tedy mírně více, než radnice předpokládala. Pololetní bilance daní z příjmu fyzických a právnických osob a z DPH činí 51,6 procenta. Celkové daňové příjmy dosáhly na konci června hodnoty 54,5 procenta. Zvýšily se i příjmy ze správních poplatků úřadu.

Zastupitelé Chrudimi schválili na letošek rozpočet s příjmy 457 milionů korun a výdaji 529 milionů korun. Schodek chce město pokrýt z rezerv z předchozích let, fondu obnovy a kontokorentního úvěru. Rozpočet dnes schválili zastupitelé. Na loňský rok měla Chrudim rozpočet s příjmy 481 milionů korun a výdaji 583 milionů korun.

Reklama

Doporučované