Hlavní obsah

Hospodský: Člověka na hlídání musím vyčarovat, inzeráty mě stály 100 tisíc

Foto: Pavel Vítek, Seznam Zprávy

Hynek Vávra zatím neví, kde najde člověka na hlídání dokladů o bezinfekčnosti.

Reklama

Restaurace, hospody a bary řeší, jak budou od listopadu kontrolovat bezinfekčnost hostů. Průhonická restaurace má jasno. Člověka na hlídání certifikátů si musí vyčarovat.

Článek

Majitel průhonické rybí restaurace se právě vrátil z nemocnice a hned si začal lámat hlavu tím, jak zajistí, aby od 1. listopadu u jeho stolů jedli a pili jen ti, co se prokážou dokladem o očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testem.

„Budu na to muset vyčlenit člověka, kterého nemám, protože lidé na place to dělat nemohou, mají strašně moc jiné práce. Už tak mi ale chybí minimálně čtvrtina lidí a k ideálnímu stavu třetina. Budu si ho muset vyčarovat,“ říká Hynek Vávra z rybí restaurace Hliněná Bašta.

Anketa

Budete chodit do restaurací i po 1. listopadu?
Ano, nenechám se odradit.
30,1 %
Ne, ta byrokracie mi nestojí za to.
69,9 %
Celkem hlasovalo 11186 čtenářů.

Pracovníky hledá Vávra celý rok a zatímco před deseti lety se na jeden inzerát ozvalo 50 až 100 lidí a před čtyřmi lety zhruba 30, tak dnes se neozve nikdo. Inzeráty na portálech přitom výrazně podražily.

„Za letošek jsem už za ně utratil 100 tisíc korun. Poslední jsem vydal minulý týden a stál mě 23 tisíc. Výsledkem je, že jsem získal jednoho šéfkuchaře a jednu šikovnou holčinu. Jeden kuchař mi ale mezitím oznámil, že půjde od listopadu prodávat auta, takže jsme si moc nepolepšili,“ popisuje těžké hledání restauratér.

Sám majitel certifikáty hlídat nemůže – jednak kvůli rekonvalescenci, a jednak kvůli tomu, že i tak mu práce s administrativou kolem restaurace zabere celý den.

Foto: Pavel Vítek, Seznam Zprávy

Andrea Vávrová pro restauraci pravidelně peče.

V úvahu nepřipadá ani to, že by na „brigádu“ poslal svou rodinu. „Manželka už peče zákusky a pečivo a děti musí chodit do školy. Dost už je na tom, že jsem je „zotročil“ o prázdninách. Hynek (18) byl na place a Lucka (11) pomáhala ženě péct koláče. Neměli v podstatě moc volna a takto to dělat nejde,“ líčí Vávra.

Nedostatek lidí má také druhotné dopady na jeho zaměstnance. „Druhému kuchaři se rozbilo auto a nemůže sehnat mechanika, který mu to opraví. Sehnat ho musím já, protože nemohu po kuchaři chtít, aby se ke mně složitě dostával autobusem,“ říká podnikatel.

Foto: Pavel Vítek, Seznam Zprávy

Tatínkovi a mamince pomáhá v restauraci i dcera Lucie.

Vedle problémů s hledáním nového člověka Vávra přemýšlí o dalších dopadech, které bude nové opatření na jeho podnik mít. Restauratér počítá s tím, že hostů ubude, protože část lidí očkovaná není a na testy se jim nebude chtít chodit a platit je, a navíc se sami budou bát nákazy.

„Lidi to otráví a já vůbec nevím, jak celý rok vlastně dopadne. Zda bude lepší než minulý, nebo horší. Ani nevím, jak dlouho mně a mé rodině vydrží chuť to vše překonávat a zda po více než čtvrt století restauraci nezavřu,“ přemýšlí 53letý muž.

Jeho známí, kteří mají restaurace, prý hovoří naprosto stejně, že „už to za tu otročinu nestojí“. Vávra si tak myslí, že malé hospody postupně zaniknou podobně jako malé soukromé prodejny a v Česku zůstanou jen značkové hospody podporované pivovary nebo samostatné velké řetězce.

Foto: Pavel Vítek, Seznam Zprávy

Číšníka dělá na place i syn Hynek.

Reklama

Doporučované