Hlavní obsah

Hotovostní krize v Indii pokračuje. Peníze musí na bankovní účet, který nemá půl miliardy lidí

Hotovostní krize v Indii se prohlubuje. Lidé musí směnitelné peníze nejprve vložit na bankovní účet, ten ale často nemají.

 

Reklama

Indická vláda v rámci protikorupčního opatření stahuje bankovky v nominální hodnotě 500 a 1000 rupií.

Článek

Hotovostní krize v Indii se ještě prohlubuje. Poté, co indická vláda zrušila 8. listopadu bankovky v nominální hodnotě 500 a 1000 rupií a namísto nich začala vydávat zcela nové v hodnotě 500 a 2000 rupií, přišlo další opatření, které mezi lidmi vyvolalo paniku.

Na výměnu bankovek mají Indové sice čas do konce roku, není to ale tak jednoduché. Doposud si mohli směnit staré bankovky za nové v hotovosti u jednotlivých bank. Ve čtvrtek vláda změnila pravidla a před směnou si musí nejprve každý zájemce uložit peníze na svůj účet.

V kontextu Indie se jedná o velký problém. Podle Světové banky více než 570 milionů Indů bankovní účet nemá. Nejdříve si jej tedy budou muset všichni založit.

Než se dostanou ke své hotovosti, počkají si ještě týden na debetní kartu nebo šekovou knížku. Poté si budou moci vybrat pouze 2000 rupií (765 Kč) denně nebo 24000 rupií (8935 Kč) za týden.

Zrušení bankovek, které představují více než 80 % veškeré indické hotovosti, by mohlo způsobit výrazný ekonomický útlum. Převážná většina finančních transakcí v Indii probíhá v hotovosti a její snížení silně postihuje především maloobchod, stavitelství a obchod s nemovitostmi.

Lidé zatím platí za nezbytné zboží a služby starými bankovkami v hodnotě 100 rupií. Na pokrytí současného hotovostního výpadku jich však v oběhu není dostatek a mnoho obchodů na nové dvoutisícové bankovky nevrací.

Se záměrem vlády omezit korupci a zabránit daňovým unikům Indové souhlasí. Nelíbí se jim však způsob, jakým jej indický premiér provedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované