Hlavní obsah

Houpačky na hranici USA s Mexikem. Akce na jedné straně vyvolá reakci na straně druhé, říká autor projektu

Růžové houpačky na hranicích USA a Mexika.Video: instagram.com/rrael/

 

Reklama

Ocelový plot na úsecích hranice mezi USA a Mexiko, který chce americký prezident Donald Trump proměnit po celé délce hranice v zeď, je cílem mnoha umělců.

Článek

Růžové houpačky umístili do plotu u měst El Paso v americkém Texasu a Ciudad Juárez v Mexiku vysokoškolští učitelé Ronald Rael z Kalifornské univerzity a Virginia San Fratellová ze státní univerzity v San José. Podle Raela mají houpačky přinést radost a pocit sounáležitosti na jinak nepřívětivé místo, řekl pro britský The Guardian.

„Zároveň to má ukázat, že jakákoliv akce na jedné straně, vyvolá přímou reakci na straně druhé,“ dodal Rael pro The Guardian.

Dvojice vysokoškolských profesorů, Rael učí na katedře architektury, San Fratellová zase na katedře designu, s nápadem podle svých slov přišla už před deseti lety. Tehdy ale zůstal jen na papíře.

Ocelové ploty a další způsoby ohraničení hranice mezi USA a Mexikem se od nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úřadu staly častým cílem podobných projektů. Umělci a další lidé tak reagují na migrační politiku Trumpovy administrativy a prezidentova prohlášení o výstavbě zdi podél celé hranice mezi oběma zeměmi.

Reklama

Doporučované