Hlavní obsah

Trump dostane peníze na stavbu hraniční zdi. Schválil to Nejvyšší soud

Nejvyšší soud schválil Trumpovi prostředky na stavbu zdi.Video: YouTube.com, Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Stavba zdi na mexicko-americké hranici bude nejspíš pokračovat. Trump na ni dostane peníze od ministerstva obrany.

Článek

Americký Nejvyšší soud dovolil Donaldu Trumpovi použít peníze z prostředků Pentagonu na stavbu části zdi mezi Mexikem a USA. Na stavbu může padnout až 2,5 miliardy dolarů, což je více než 57 miliard korun.

Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí soudu v Kalifornii, který Trumpovi peníze použít zakázal. Kalifornský soud tvrdil, že Kongres vysloveně neschválil, aby se finance použily na stavbu zdi. Peníze od ministerstva obrany tak pomůžou vystavět části zdi v Kalifornii, Arizoně a Novém Mexiku. Plán stavby je silně kritizován demokraty.

„Toto rozhodnutí Nejvyššího soudu, které umožňuje Donaldu Trumpovi ukrást vojenské prostředky na utrácení zbytečné, neúčinné hraniční zdi odmítnuté Kongresem, je velice chybné. Naši zakladatelé navrhli demokracii ovládanou lidmi – ne monarchii,” řekla BBC předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová.

Trump rozhodnutí označil za velké vítězství pro bezpečnost na hranicích a respektování zákonů.

„Nejvyšší soud Spojených států zruší příkaz soudu nižšího stupně a umožní tak, aby stavba zdi na jižní hranici mohla postupovat,“ napsal na svůj Twitter.

Na začátku roku urgoval, že potřebuje téměř sedm miliard dolarů (více než 160 miliard korun) na dostavbu zdi. Celkové náklady na pokrytí více než tři tisíce kilometrů dlouhé hranici se ale odhadují na 23 miliard dolarů (527 miliard korun). Podle demokratů Trump žádostí o peníze překročil svoje pravomoce.

Proti stavbě zdi dlouhodobě bojují i ekologické skupiny a aktivisté.

„Dnešní rozhodnutí soudu povolit zneužití vojenských prostředků na stavbu hraniční zdi zničí obce, veřejná území a řeky v Kalifornii, Novém Mexiku a Arizoně,“ řekla advokátka ekologické skupiny Sierra Club Gloria Smithová. Skupina se v minulosti soudila o ukončení stavby.

Americká unie občanských svobod se zavázala, že bude usilovat o urychlené rozhodnutí odvolacího soudu. „Chceme zastavit nevratné a bezprostřední škody, které Trumpova stěna způsobí,“ vyjádřili se.

K unii se podle BBC přidalo dalších 20 států USA. Společně chtějí soudně donutit Donalda Trumpa, aby nouzovými prohlášeními přestal obcházet rozhodnutí Kongresu. Ten v únoru schválil pouze částku na výstavbu plotu pro chodce podél údolí Rio Grande v Texasu.

Reklama

Doporučované