Hlavní obsah

Odvolací soud: Trump nemůže použít peníze Pentagonu na stavbu zdi

Odvolací soud nezrušil příkaz bránící Trumpovi využít finance na stavbu zdi.

Reklama

Federální odvolací soud odmítl zrušit soudní příkaz zabraňující vládě prezidenta Donalda Trumpa využít 2,5 miliardy dolarů (56,3 miliardy Kč) z peněz ministerstva obrany určených pro boj proti nelegálním omamným látkám k vybudování zdi podél jižní hranice USA s Mexikem.

Článek

Rozhodnutí zpochybňuje schopnost amerického prezidenta Donalda Trumpa splnit slib na postavení zdi před volbami v roce 2020, napsaly agentury AP a Reuters.

Případ sice ještě není u konce, vláda však nemůže pokračovat ve stavbě, dokud nebude případ uzavřen. Rozhodnutí je další překážkou ve snaze Trumpa postavit hraniční zeď, což byl jeden z jeho slibů v prezidentské kampani. Trump v té době také slíbil, že zeď zaplatí Mexiko.

Trumpovi se nepodařilo přesvědčit Kongres k uvolnění peněz na financování zdi. V únoru proto vyhlásil stav národní nouze a uvedl, že to opravňuje vládu k přesunu 6,7 miliardy dolarů z peněz, které Kongres vyčlenil na jiné účely, a použít je na výstavbu zdi. Několik států a organizací pak napadlo rozhodnutí vlády ve dvou soudních sporech.

Soudce kalifornského soudu rozhodl, že návrh Trumpovy vlády na výstavbu hraniční zdi z peněz pro ministerstvo obrany je nelegální. Vydal pak příkaz zakazující použití peněz na hraniční zeď. Trumpova vláda se proti rozhodnutí odvolala, toto odvolání však nyní soud zamítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované