Hlavní obsah

Dopřejte manželovi čas na léčbu, vyzvala Zemanová. Vondráček ho navštívil

Přímý přenos z Pražského hradu, tisková konference by měla začít v 16:00.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Manželka prezidenta Ivana Zemanová požádala média a veřejnost o trpělivost. Miloš Zeman podle ní potřebuje klid na uzdravení. Detaily jeho nemoci neupřesnila. Prezidenta v nemocnici navštívil předseda Sněmovny.

Článek

Hradní kancelář svolala ve čtvrtek tiskovou konferenci ke zdraví prezidenta. Před novináři vystoupila první dáma Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou.

„Prezident republiky, ale také téměř 30 let můj manžel a otec mé dcery, kterého miluji, jak jistě víte, je v nemocnici. Jako média se zajímáte o jeho zdravotní stav, což je pochopitelné. Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas,“ řekla Ivana Zemanová.

Spekulace o diagnózách a prognózách označila za přinejmenším velmi neetické. „Zdraví je citlivá a vážná věc. Jistě i vy jste se setkali ve svém okolí mezi svými blízkými s někým, kdo nečekaně onemocněl, měli jste o něj přirozené obavy a přáli jste si, aby se brzy vyléčil. Věřte, že mám stejné pocity,“ pokračovala v projevu, který měla připravený na papíře.

„Ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil. Chci vás poprosit o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl, a proto vás znovu prosím o toleranci. Budu vás informovat, jak bude znám další vývoj, a prosím, abyste mému manželovi dopřáli klid. A velmi prosím ty z vás, kteří máte prezidenta rádi, abyste na něj mysleli,“ dodala na závěr.

Po těchto větách první dáma, která se na veřejnosti vyjadřuje jen výjimečně, odešla. Nebylo možné položit žádné otázky. Po boku Ivany Zemanové po celou dobu stála dcera Kateřina. Otázky neumožnil ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který projevu první dámy přihlížel.

+6

Vondráček byl za Zemanem v nemocnici

Klíčová otázka tak i po čtvrtečním prohlášení Pražského hradu zůstává nezodpovězena: Jaké zdravotní problémy prezidenta trápí a nakolik jsou závažné. Prezident je od neděle v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Ve čtvrtek prezidenta v nemocnici navštívil předseda sněmovny Radek Vondráček. Uvedl, že prezident osobně vlastní rukou podepsal svolání ustavující schůze nové Sněmovny na 8. listopadu, dokument i ukázal novinářům.

„Můžu vyvrátit všechny spekulace, že by ten stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se orientovat,“ uvedl Vondráček. Prezident podle něj říkal vtipy a citoval Machiavelliho v němčině.

Prezident mu také říkal, že sleduje denně monitoring. „Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel. Takže humor ho neupustil,“ podotkl předseda Sněmovny.

Foto: Seznam Zprávy

Podpis Miloše Zemana na dokumentu, kterým svolal 8. listopadu novou Sněmovnu.

Ohledně dalšího povolebního vyjednávání údajně prezident šéfovi Sněmovny řekl: „Víš, Radku, že se na mě můžeš spolehnout.“ Podle Vondráčka to znamená, že prezident chce být aktivní a nějakým způsobem vést jednání.

Prezident se podle Vondráčka schválně rozhodl využít maximálně čas pro svolání ustavující schůze, aby dal politikům dostatek času na vyjednávání. „Teď ho pár týdnů vlastně nepotřebujeme,“ dodal Vondráček.

Radek Vondráček hovoří o setkání s prezidentem v nemocnici.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

O zdravotním stavu prezidenta bylo dosud oficiálně oznámeno jen tolik, že je stabilizovaný. Vážnosti situace ale nasvědčuje to, že je na lůžku na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, kam jsou umisťováni pacienti, kteří potřebují nejvyšší péči.

Ředitel vojenské nemocnice v pražských Střešovicích Miroslav Zavoral novinářům v neděli řekl, že důvodem převozu Zemana z Lán byly komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil s odůvodněním, že k tomu nemá prezidentův souhlas.

Zdravotní problémy prezidenta se potkaly s povolebním vyjednáváním o nové vládě. Ve středu o schůzku se Zemanem požádal kandidát na premiéra Petr Fiala z ODS. Hradní mluvčí uvedl, že prezident souhlasí. „Schůzka se uskuteční, v pozdějším termínu,“ řekl bez upřesnění.

Reklama

Doporučované