Hlavní obsah

Hradec Králové chystá opravu posledního secesního kiosku na mostě od Kotěry

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Hradce Králové chystá opravu posledního secesního kiosku na okraji památkově chráněného Pražského mostu přes Labe. Oprava za odhadovaných 5,5 milionu korun by mohla začít na začátku příštího roku.

Článek

Na koncích mostu stojí čtyři zděné kiosky a radnice se je s různými komplikacemi a zdrženími snaží opravit od roku 2015. Most postavený v roce 1910 navrhl i s kiosky architekt Jan Kotěra. Chystaná oprava se týká oválného kiosku na Tylově nábřeží na severní straně mostu, který patří mezi typické stavby města. Peníze na jeho generální opravu zatím schválila rada města a definitivně musí výdaj potvrdit ještě zastupitelstvo. V minulosti v kiosku bylo rychlé občerstvení.

Tři již opravené kiosky radnice pronajme. U menšího kiosku na Eliščině nábřeží na severní straně mostu radnice řízení na výběr nájemce ukončila. Plochu kiosku 6,03 metru čtverečních bude mít v nájmu podnikatel pro prodej zmrzliny. Město od něj za rok získá nájemné 121 tisíc korun za rok. U kiosku na Tylově nábřeží na jižní straně mostu výběrové řízení běží a na poslední opravený kiosek na Eliščině nábřeží teprve bude vypsáno.

„Lokalita je vstupní bránou do starého města a je třeba, aby nejen dobře vypadala, ale ožila jako v dobách své největší slávy,“ uvedl náměstek primátora pro správu majetku Pavel Marek (ANO). Nájemce se radnice podle něj bude snažit vybírat tak, aby si svými nabízenými službami vzájemně nekonkurovali. Nájemci nemohou kiosky stavebně upravovat, případné reklamy na jejich služby nesmí být rozporu se stanoviskem odboru památkové péče.

Město opravu kiosků v městské památkové zóně začalo připravovat v roce 2014, kdy památkáři vydali první závazné stanovisko k obnově těchto kulturních památek. Dva kiosky, které jsou na severní straně mostu, se radnice snažila opravit od roku 2015. Firmu našla v roce 2017 až ve čtvrtém výběrovém řízení. Později se ale zjistilo, že dřevěné konstrukce jsou napadené dřevomorkou. Celý projekt se proto musel změnit. A to i kvůli tomu, aby se přizpůsobil nově nalezené historické dokumentaci od samotného Kotěry. V letech 2016 a 2018 se městu podařilo opravit oba kiosky na jižní straně mostu a letos kiosek, kde bude prodej zmrzliny.

Samotný most město opravilo v letech 1992 až 1993.

Reklama

Doporučované