Hlavní obsah

Hradec Králové se chce zbavit vraků kol, po městě jich jsou desítky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Hradce Králové chce veřejná prostranství zbavit vraků jízdních kol. Spočítala, že po městě je nejméně 50 vraků bicyklů. Nyní by chtěla přistoupit k jejich postupnému odstranění, které by mělo trvat zhruba jeden rok.

Článek

„Nejčastěji jsou vraky u stojanů, stromů nebo u veřejného osvětlení,“ uvedl náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Cyklodoprava je na rovině ležícím Hradci Králové velmi rozšířená.

Město vraky kol rozdělilo podle technického stavu do tří kategorií, podle kterých je bude odstraňovat. Do kategorie nula radnice zařadila kola, ze kterých zbylo jen torzo. Takové kolo musí být umístěno na městském pozemku a připoutáno k městskému mobiliáři. Po městě jich je několik.

Do první kategorie spadají evidentně nepojízdná kola, například mají rám bez jednoho kola či řídítek či mají zdeformovaný rám. Musejí se také nejméně šest měsíců nacházet na městském pozemku. Nejčastěji jsou taková kola před halou hlavního nádraží a u terminálu MHD. „Seznam těchto vraků se chystáme zveřejnit, aby se k nim majitelé mohli přihlásit. Pokud k ničemu takovému nedojde, budeme je muset z veřejného prostoru odstranit a budou předány Hradeckým službám v rámci projektu (opětovného využití) Re-use,“ uvedl Marek.

Do druhé kategorie jsou řazena kola, která jsou sice pojízdná, ale již dlouhou dobu je nikdo nepoužívá. Opět se kola musejí nacházet na městském pozemku a být připoutána k městskému mobiliáři. Takových kol je po městě nejvíce, zhruba 40. Nyní poběží lhůta jednoho roku, kdy se jejich majitelé budou moci o kola postarat. Po jednom roce bude město k takovým kolům přistupovat jako k nalezeným a předá je odboru vnitřních služeb do sekce ztráty a nálezy. Po uplynutí zákonné lhůty budou tato kola zlikvidována nebo nabídnuta veřejnosti v aukci.

Projekt odstraňování cyklovraků navazuje na jaře vyhlášenou akci na odstranění autovraků z ulic. „V létě se městu podařilo úspěšně odstranit více než 20 takových vozidel. Dalších téměř 200 vozidel na základě výzvy z magistrátu odstranili majitelé,“ uvedla radnice.

Reklama

Související témata:
Cyklovraky

Doporučované