Hlavní obsah

Hradecké ANO jde do útoku a hovoří o chystaném podvodu na voličích

Foto: ČTK

Lídryně kandidátky ANO a kandidátka na primátorku Monika Štayrová se ptá: Snesou voliči opravdu všechno?

Reklama

Vítězné hnutí ANO v Hradci Králové se obává, že bude vyšachováno z povolebních jednání o radniční koalici.

Článek

Lídryně kandidátky ANO a kandidátka na primátorku Monika Štayrová v úterý rozeslala novinářům vyjádření zastupitelského klubu hnutí: „Chtějí kritici dosavadního vedení města připustit opakování podvodu na voličích z krajských voleb 2016, tentokrát organizovaný ze strany HDK? Piráti, Změna pro Hradec a Zelení – všichni se ostře vymezovali, že chtějí změnu v Hradci. Za to byli odměněni hlasy voličů, které je vystřelily do městského zastupitelstva. Nyní je oslovuje HDK a údajně jim předkládá neodolatelné nabídky. Snesou voliči opravdu všechno?“

Štayrová naráží na situaci z roku 2016, kdy krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Jeho tehdejší lídryně, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, však místo toho, aby ještě v sobotu večer spustila vyjednávání, začala oslavovat vítězství a ostatní strany se zatím domluvily za jejími zády. Kraj už dva roky vede relativně pevná duhová koalice složená z ČSSD, ODS, TOP 09, lidovců a STAN.

Kromě hnutí ANO, které jedná o koalici se třetí ODS a s klubem Změny pro Hradec a Zelených, se o sestavení radniční koalice pokouší i Hradecký demokratický klub současného primátora Zdeňka Finka. Šlo by o duhovou koalici, ve které by kromě HDK figurovala i ODS, Změna a Zelení, lidovecká Koalice pro Hradec a Piráti. Ti sice v den voleb prohlásili, že nechtějí do koalice ani s ANO, ani s HDK, nyní však pozměnili názor a začali vyjednávat. „V neděli jsme vymysleli variantu široké koalice. Mám pocit, že všichni zúčastnění se snaží situaci vyřešit a dohodnout se,“ uvedl lídr Pirátů Pavel Vrbický.

Takzvaná duhová koalice bez hnutí ANO by byla možná pouze při velké personální obměně. Jak Piráti, tak Změna se Zelenými její vznik podmiňují nepokračováním Zdeňka Finka jako primátora a výhradu mají i k některým dalším „šíbrům“ hradecké politiky. Nejschůdnější osobou pro post primátora by podle nich byla například Anna Maclová od lidovců.

Do personálií však chtějí mluvit i občanští demokraté. „Nechtěli bychom, aby místa dostali nekompetentní lidé, kteří tomu nerozumí,“ vyjádřil se zastupitel ODS Oldřich Vlasák. Ten visí ve vzduchu jako možný kandidát na primátora v případě, že by koalici složilo vítězné hnutí ANO. Monika Štayrová potvrdila možnost, že by primátorské křeslo dvaašedesátiletému Vlasákovi, který vedl Hradec v letech 1998 až 2004, přenechala.

Reklama

Související témata:

Doporučované