Hlavní obsah

Primátora chce v Hradci ANO i HDK, rozhodne nejspíš přízeň ODS, Pirátů a lidovců

V Hradci Králové se naplno rozběhla povolební vyjednávání. O křeslo primátora usilují ANO i HDK. Vítězem bude ten, kdo uloví ODS, Piráty a lidovce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Složí vítězné ANO koalici a povede v následujících čtyřech letech radnici v Hradci Králové, nebo se jako lepší vyjednavač ukáže stávající primátor Fink, který se svým Hradeckým demokratickým klubem skončil až na druhém místě?

Článek

Jednání o budoucí koalici se ve volebních štábech rozjela ještě před sečtením všech okrsků a možností, které nové složení zastupitelstva nabízí, je celá řada. Záležet bude jen na vyjednávacích schopnostech dvou nejsilnějších stran a také na tom, nakolik se dokážou někteří politici oprostit od vzájemných nesympatií. Jisté je v Hradci Králové zatím jedno: v jedné koalici se určitě nesejdou ANO a HDK. „Z naší strany není prostor pro jednání s ANO,“ stála si v neděli dopoledne na svém dvojka kandidátky HDK Pavlína Springerová.

V sobotu večer bylo sečteno teprve 80 procent všech okrsků a většině politiků se už začaly rozjíždět kalkulačky v hlavách. Voliči totiž rozdali karty tak, že bez názorových kompromisů se skládání koalice v Hradci Králové neobejde.

V minulosti vítězný Hradecký demokratický klub skončil až na druhém místě s pouhými sedmi křesly v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Hnutí lékaře a primátora Zdeňka Finka se zároveň nemůže opřít ani o stávající partnery, neboť voliči dosavadní koalici doslova rozprášili. Finkovcům sebrali pět křesel, ze zastupitelstva doslova vyšachovali ČSSD, která loni držela pět mandátů a letos se s ostudnými třemi procenty do zastupitelstva poprvé od roku 1990 ani neprobojovala. Stejně dopadla TOP 09, která po rozkmotření se s Jindřichem Vedlichem rovněž nepřekonala pětiprocentní hranici. Hradeckému demokratickému klubu tak zbyl jen jediný dosavadní spojenec – lidovecká Koalice pro Hradec, která sice o jedno křeslo posílila, avšak společně s finkovci dá dohromady pouhých 10 zastupitelů. Pro zajištění většiny v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu je potřeba shromáždit minimálně 19 hlasů.

Z lidovců pod vedením primátorovy náměstkyně a bývalé dlouholeté ředitelky hradecké charity Anny Maclové se díky jejich nekonfliktnosti stává nevěsta s bohatým věnem, kterou si kromě HDK nadbíhá i hnutí ANO. Lidovci jednají napříč celým spektrem, jasně se však ještě nevyjádřili. „Nechceme se ukvapit a vydat rychlé rozhodnutí. Jedna věc jsou počty, druhá věc programové priority. Nechci, abychom někomu na něco kývli a pak se začali hádat o programu,“ uvedla Maclová.

Ve stejné pozici je i ODS, která letos posílila, získala v zastupitelstvu pět křesel. Díky mírné personální obměně, k níž u občanských demokratů došlo (byť voliči opět vykroužkovali z nevolitelných míst dva matadory – exprimátora Oldřicha Vlasáka a bývalého náměstka primátora Martina Soukupa), se stali rovněž přijatelnou stranou, o kterou možní koaliční partneři velice stojí. A ODS stojí o to být ve vedení města, rád by se tam vrátil zejména bývalý primátor Vlasák, kterému voliči dali silný mandát – ze sedmého místa ho vykroužkovali na vrchol občanskodemokratické kandidátky, přeskákal i lídra a vyjednavače za ODS Michala Moravce.

S pěti křesly v zastupitelstvu by byli cenění i nováčci z řad České pirátské strany. Piráti však prostřednictvím svého lídra Pavla Vrbického poslali dvěma nejsilnějším stranám jasný vzkaz: do holportu s vámi nepůjdeme. S mladými nováčky by si však vládnutí uměli představit jak Štayrová, tak Fink. U ANO je však pro Piráty nepřekročitelnou překážkou celorepublikový šéf, premiér Andrej Babiš, u HDK pak osobnost primátora Finka a některé kroky, které v uplynulých osmi letech dělal. Podle Vrbického jde rovněž o nepřekročitelnou averzi, HDK se však nevzdává: „Chtěli bychom s Piráty mluvit,“ potvrdila dvojka kandidátky HDK, děkanka hradecké univerzity Pavlína Springerová. Co chtějí kometě letošních voleb nabídnout, zatím neřekla.

Rozhodnutí jsou už nejspíš lidé ze společné kandidátky Změny pro Hradec a Strany zelených. Za ideální nepovažují ani jednu z obou silných stran, ale přiklonili by se spíš na stranu hnutí ANO. „Jsou pro nás přijatelnější,“ potvrdil lídr Změny Adam Záruba. Ten spolu s kolegou Martinem Hanouskem v uplynulých osmi letech působil jako nejhlasitější opozice na hradecké radnici, čímž si ze strany vedení města mnohdy nevysloužili jednání v rukavičkách. Volání finkovců po „antibabišovské“ koalici proto nejspíš nevyslyší.

Jejich rozhodnutí by chtěli využít právě vyjednavači ANO, kteří by se rádi obrátili na ty, již byli v uplynulém volebním období přehlíženi v opozici. „Představujeme si koalici složenou ze stran, které nebyly ve vedení města,“ uvedla Štayrová. Jedinou stranou, se kterou zatím vyjednavači nepočítají, jsou komunisté. Ti však v minulosti často hlasovali s vládnoucí koalicí.

V sobotu večer se politici hromadně navštěvovali ve svých volebních štábech, gratulovali si a prvotně se oťukávali. Neděle patřila zatím jednáním vždy mezi dvěma subjekty, více stran najednou se v neděli zatím nesešlo. Ostrou část povolebních vyjednávání chtějí strany v Hradci Králové spustit v pondělí.

Reklama

Doporučované