Hlavní obsah

Hradecký kraj plánuje otevření obchvatu Domašína na konec listopadu

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dvoukilometrový obchvat Domašína na Rychnovsku v průmyslové zóně Kvasiny – Solnice je téměř dobudovaný. Stavbaři ho napojují na silniční síť, řekla ČTK Martina Svatoňová. Podle ní by měl být otevřen koncem listopadu.

Článek

Výstavba obchvatu začala na jaře 2020 a předpokládané stavební náklady jsou zhruba 90 milionů korun. Domašín je částí obce Černíkovice.

Stavbaři pracují na začátku a konci obchvatu. „Jedná se zejména o sanaci podloží a další konstrukční vrstvy kameniva a mechanicky zpevněného kameniva. Poté stavbaři položí asfaltobetonové vrstvy a tím konstrukci vozovky dokončí. Poté přijde na řadu vodorovné a svislé dopravní značení a úprava okolí,“ řekla ČTK Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Délka nově vybudovaného obchvatu je 1984 metrů a jeho součástí je i kruhová křižovatka. Termín ukončení stavebních prací podle smlouvy je 5. prosinec 2021. „Slavnostní otevření obchvatu kraj plánuje na 30. listopadu 2021,“ řekla ČTK Svatoňová.

Obchvat mimo Domašín svede zejména dopravu do kvasinského závodu Škody Auto. Přes Domašín totiž vede osobní i těžká nákladní doprava ve směru od Hradce Králové do zóny Solnice - Kvasiny, kde vedle automobilky působí i její dodavatelé a další firmy. Obchvat bude přeložkou komunikace II/321 a povede mezi Domašínem a Černíkovicemi mimo zastavěnou oblast.

Stavba obchvatu je součástí státních investic do výstavby infrastruktury v zóně, její financování plně pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Celkové náklady, které zahrnují výkupy pozemků, archeologický průzkum či projektové práce, budou 135 milionů korun včetně DPH.

Reklama

Doporučované