Hlavní obsah

„Hrát“ si na oběti holokaustu nebo 11. září. TikTok zaplavil nový trend

Foto: TikTok/kyla.atkin

Toto je jedna z uživatelek na TikToku. Představuje oběť holokaustu, která přišla do nebe.

Reklama

Na obličeji rány a modřiny, na viditelném místě Davidova hvězda, na sobě pruhované mundúry. Sociální síť TikTok řeší nový trend – její uživatelé si našli kontroverzní téma pro svá videa. Hrají si na oběti holokaustu.

Článek

Scény se sice liší, motiv nicméně zůstává stejný. Někteří uživatelé, podle všeho Američané, na TikToku „hrají“ oběti holokaustu, které se zrovna dostaly do nebe a vysvětlují, co vedlo k jejich smrti. U videí visí hashtagy jako „holocaust“ a „heaven“. Jiní zase zveřejnili scénky, které mají představovat nacistický hon na Židy.

Jde z většiny o několikavteřinové snímky, které jsou natočené v žánru point-of-view. Sledující tedy jako by byli součástí nahrané situace. „Do koncentračního tábora v Osvětimi jsem se dostala v devatenácti letech i se svou rodinou. Nutili nás pracovat, bylo to vyčerpávající, bolestivé. Také nás mučili,“ říká dívka se slzami v očích do kamery svého smartphonu.

Její makeup má podtrhnout vyčerpání a hladovění – má namalované výrazné kruhy pod očima a vystouplé lícní kosti. „Jednoho dne nám řekli, abychom šli do sprch. Držely jsme se s maminkou za ruce. Bylo hezké vědět, že neumřu o samotě,“ pokračuje uživatelka TikToku ve svém videu.

Už před pár dny se kolem trendu, jemuž se říká „trauma porn“ strhla velká – a velmi kritická – diskuze. „Vážně tyhle holky udělaly na TikToku cosplay obětí holokaustu i s příběhem? Takový bezcitný výsměch genocidě milionů Židů a členů dalších marginalizovaných skupin. Je mi z toho blbě,“ napsala na Twitter uživatelka Patricie.

„Je mi smutno z toho, že něco takového lidé vnímají jako v pohodě příležitost procvičit si make-up a své herecké schopnosti. Jde o utrpení milionů,“ zkritizovala teenagery. Videa, na kterých uživatelé představují oběti holokaustu, mají tisíce zhlédnutí.

Podle sedmnáctileté dívky z New Jersey, která je jednou z těch, které takový obsah na TikTok nahrály, jde o vzdělávání lidí. Řekla to americkému serveru Insider s tím, že „cítila, že je důležité sdílet takové příběhy“. Nepřála si být jmenovaná.

„O historii holocaustu jsem se odjakživa zajímala a chtěla jsem jen vytvořit kreativní video, které by o ní lidi na TikToku informovalo. Nemělo být urážlivé,“ uvedla pro Insider, video podle serveru už smazala.

Položka „trauma porn“ se nicméně netočí jen kolem holokaustu. Na TikToku třeba visí i videa, v nichž náctiletí amatérští herci představují oběti teroristického útoku na newyorská dvojčata v září roku 2001.

„Pokud jste měli pocit, že tiktoková část o holokaustu je zlá, možná budete nesnášet i TikTok o jedenáctém září,“ zaznívá z Twitteru.

Reklama

Doporučované