Hlavní obsah

Klaus mladší a spol. nám předpovídali krach, ale my žijeme dál. Jan Hrušínský děkuje divákům Seznamu za podporu

Jan Hrušínský ve Výzvě promluvil mimo jiné o tom, že po kritice prezidenta Zemana opustil jeho divadlo hlavní sponzor.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pořadu Výzva promluvil Jan Hrušínský o tom, jak po kritice prezidenta Zemana opustil jeho divadlo hlavní sponzor. „Lidé začínají být opatrní, aby se nedostali do problémů s těmi, kdo o nich mohou rozhodovat,“ řekl Jan Hrušínský a vysvětil, proč na konci června firma Mountfield přestala být po deseti letech generálním partnerem Divadla Na Jezerce. Divadlo se tak okamžitě dostalo do existenčních potíží.

Článek

Rozhovor, který jsme v premiéře zveřejnili uprostřed prázdnin, vyvolal mimořádný ohlas. Jan Hrušínský ve Výzvě mimo jiné naznačil, že zavedené divadlo bez sponzorských peněz možná nepřežije, protože v současné době bude velmi těžké najít nového sponzora. „Svobodu názorů jsem rozhodnut si zachovat i za cenu ukončení činnosti divadla,“ řekl Jan Hrušínský v rozhovoru, jehož záznam si můžete pustit ve videu umístěném nahoře.

„Řada firem i jednotlivců nabídla pomoc“

Po odvysílání rozhovoru se ale situace začala měnit. Přečtěte si následující vyjádření Jana Hrušínského, které včera adresoval divákům Seznamu:

„Poté, co Seznam zveřejnil rozhovor, se našemu divadlu ozvala celá řada firem i jednotlivců, kteří divadlu nabídli svoji pomoc a někteří se skutečně stali našimi partnery. Chtěl bych jim za to touto cestou poděkovat. Také díky jejich pomoci nastudujeme několik nových premiér a připravujeme novinku, která bude uvedena vůbec poprvé – Sláva strojů a měst – pikantní včelí koMEDii s laskavým žihadlem – v režii Jaroslava Duška. Premiéra bude už 24. ledna 2019.

Nakonec jsme díky nezištné pomoci nových partnerů i všech účinkujících uvedli i zamýšlený pořad ke 100. výročí Československé republiky a k 50. výročí srpnové okupace Res publica neboli Věc veřejná. Tento výroční projekt nebyl podpořen grantem, o který jsem žádal, tak doufám, že naše divadlo začnou brát vážně i instituce, které mají kulturu v hlavním městě Praha podporovat.

Foto: Archiv DNJ

Res publica. Snímek z výročního představení divadla ke 100. výročí vzniku Československa.

Pro soukromé divadlo, které neváhá uvádět témata s určitým společenským přesahem, je nejdůležitější zájem veřejnosti – a ten je o Divadlo Na Jezerce dlouhodobě mimořádně vysoký. Sice nám po našem rozhovoru také někteří lidé – například Václav Klaus ml. – předvídali krach a psali o tom, že principál Hrušínský svou rusofobií a havlistickým aktivismem zničil úspěšné divadlo, ale mladého pana Klause a jemu podobné prognostiky jsme zklamali: Divadlo Na Jezerce žije dál a dokonce bylo v září v anketě městské části vyhlášeno už po několikáté za sebou nejlepší firmou roku v Praze 4. Děkuji Vám a zdravím všechny na Seznamu a přeji vše dobré v roce 2019.“

„Pochybuju o Zemanově inteligenci“

V červencové Výzvě Jan Hrušínský mluvil velmi otevřeně o svých kritických názorech na prezidenta Miloše Zemana i neblahém vývoji ve společnosti, který se podle něj stejně jako před listopadem 1989 opět odráží v reakcích publika – lidé v divadle aplaudují u replik, které jim připomínají situace z české politiky.

„Prezident Zeman rozdělil společnost na dvě části. A ještě měl tu drzost, že tu jednu část označil za dolních deset milionů,“ říká Hrušínský a v kritice prezidenta pokračuje: „Začínám pochybovat o jeho inteligenci. Neumím si představit, že by inteligentní člověk vzal svobodnou a prosperující zemi a snažil se ji z tohoto prostoru vytrhnout a dostat do společnosti autoritářských zemí, jako je Rusko a Čína. Možná je to výhodné pro okolí prezidenta. Je tu velmi hluboká politická krize a část lidí to zneužívá ve svůj prospěch.“

Reklama

Doporučované