Hlavní obsah

Huawei odměňovalo „nejlepší zloděje“ informací, tvrdí USA

Foto: Reuters

Logo Huawei.

Reklama

Spojené státy viní čínskou firmu Huawei z krádeže zdrojových kódů a obchodních tajemství od šesti amerických firem. Vedení společnosti mělo podle prokuratury dokonce slibovat vysoké odměny těm zaměstnancům, kterým se podaří ukrást nejhodnotnější informace.

Článek

Čínský technologický gigant Huawei čelí dalšímu obvinění. Americké ministerstvo spravedlnosti ho tentokrát vzneslo kvůli údajnému úmyslu společnosti ukrást obchodní tajemství z oblasti technologie mobilních vysílačů a robotiky od konkurenčních firem v USA. Obvinění se týká i dvou dceřiných společností firmy.

Ze strany USA nejde o první obvinění – Američané Huawei dlouhodobě viní z krádeže technologií a ze špionáže pro Peking. Čínská firma to dlouhodobě odmítá, nová obvinění ale zatím nekomentovala. Americké státní zastupitelství zároveň znovu viní čínskou společnost z toho, že působila v zemích, které jsou pod americkým sankčním režimem, například v Severní Koreji a v Íránu.

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa dlouhodobě varuje před Huawei jako před hrozbou pro národní bezpečnost. Američané přitom vyvíjejí tlak na svoje západní spojence, aby zařízení firmy nepoužívali při budování mobilních sítí nové generace a další informační infrastruktury.

Washington v květnu společnost Huawei zařadil na černou listinu. Následně však americké ministerstvo obchodu umožnilo firmě nakupovat některé americké zboží, aby zmírnilo dopady na její zákazníky, z nichž mnozí provozují komunikační sítě na americkém venkově. Trumpova administrativa dnes prodloužila platnost licence, jež povoluje americkým podnikům s čínskou společností obchodovat, o dalších 45 dní.

Firma Huawei loni popřela předchozí obvinění od Spojených států, jež se týkají bankovních podvodů, obcházení sankcí uvalených na Írán a bránění spravedlnosti. Na základě amerického zatykače byla na konci roku 2018 v Kanadě zadržena finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou, která nyní bojuje proti vydání do USA.

Čínský technologický gigant je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Reklama

Doporučované