Hlavní obsah

Hubbleův teleskop slaví 29. „vypuštěniny”. Na Zemi poslal unikátní snímky vesmíru

Snímky vesmíru, zachycené Hubbleovým teleskopem, který slaví 29. narozeniny.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Na oslavu 29. výročí vypuštění kosmického Hubbleova dalekohledu na oběžnou dráhu Země astronomové zachytili slavnostní barevný snímek Jižní krabí mlhoviny.

Článek

Hubbleův teleskop slaví 29. narozeniny. Astronomové na jeho téměř výročí zachytili barevný snímek Jižní krabí mlhoviny. Tato mlhovina se nachází několik tisíc světelných let od Země na souhvězdí Kentaura a má tvar přesýpacích hodin. Skládá se ze stárnoucí červené obří hvězdy a vyhořelé hvězdy, bílého trpaslíka. Svůj název získala od bublin prachu a plynu, které se shlukují do zářivých okrajů celé struktury a vytváří tak iluzi krabích nohou.

Foto: NASA

Jižní krabí mlhovina.

Hubbleův teleskop vynesl na oběžnou dráhu 24. dubna 1990 raketoplán Discovery. Za téměř třicet let své existence zásadně přispěl k mnoha významným objevům v oblasti astronomie a astrofyziky a pomocí svých fotografií přiblížil i běžným smrtelníkům nekonečnost a rozmanitost vesmíru.

Astronomové s jeho pomocí byli schopni například upřesnit stáří vesmíru či potvrdit existenci jiných planetárních systémů. Teleskop je společným projektem vesmírné agentury NASA a ESA a na oběžné dráze Země bude obíhat ještě jeden rok, než ho nahradí jeho modernější nástupce.

Reklama

Doporučované