Hlavní obsah

Hudebník Marian Friedl věnoval nové CD zemřelé kolegyni Šuranské

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hudebník Marian Friedl vydal album 11 podob lásky. Nahrávka stylově rozkročená mezi folk, folklor, jazz a world music je věnovaná památce houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské, která před rokem ve 41 letech podlehla rakovině.

Článek

Šuranská se na desce původně měla podílet. „Čím vážnější byl její stav, tím usilovněji jsem pracoval na přípravě nového alba, které jsme chtěli společně natočit v létě 2020. Moc jsem si přál, aby jí i tato vize pomohla překonat těžký úkol, před nímž stála. Bylo nám ale souzeno jinak,“ uvedl Friedl. Nahrávku pokřtil v živém vysílání prostřednictvím YouTube.

Album obsahuje sedm lidových a devět autorských písní zakořeněných v tradiční hudbě Západních Karpat, jejichž spojnicí je láska. Friedl, který na CD zpívá a hraje na klarinet, strunnou kobzu, malý cimbál, lidové píšťaly a salašnickou trúbu, spolupracoval se zpěvačkou Sabrinou Pasičnykovou, houslistkou a zpěvačkou Petrou Jelénkovou a jazzovým jádrem ansámblu Beránci a vlci. Přizval také řadu hostů, celkem se na natáčení podílelo 30 muzikantů.

Friedl je hudebník, etnomuzikolog, pedagog, publicista. Účinkoval na více než dvou desítkách CD. V roce 2014 nahrál například album NOCZ and Iva Bittová, v roce 2016 Divé Husy s Jitkou Šuranskou a Martinem Krajíčkem a ve stejném roce také album Mateřština s Jiřím Slavíkem.

Svou osobní vizi moravské world music vtělil do autorského projektu Beránci a vlci, jehož stejnojmenné album získalo ocenění Anděl 2017 v kategorii folk. V roce 2019 vydal sólovou desku s názvem Beskydská Odysea a neofolklorní projekt Píseň ZEMĚ.

Reklama

Související témata:

Doporučované