Hlavní obsah

Hvězda NHL odevzdala falešný covid pas. Na led se nějaký čas nepodívá

Foto: Profimedia.cz

Útočník Evander Kane, který v NHL v současnosti hraje za tým San Jose Sharks.

Reklama

NHL suspendovala útočníka San Jose Sharks Evandera Kanea na 21 zápasů. Předložil totiž falešný očkovací průkaz.

Článek

Americká National Hockey League (NHL) dnes oznámila, že útočník San Jose Sharks Evander Kane dostal za zjištěné porušení a nedodržení protokolu NHL/NHLPA COVID-19 stopku na 21 zápasů. Bez nároku na plat.

NHL v pondělním prohlášení oznámila, že Evander Kane bude moci hrát až od 30. listopadu. Kane přijde o přibližně 1,68 milionu amerických dolarů ze sedmimilionového platu, který má za tuto sezonu obdržet. Peníze půjdou do Fondu pro pomoc hráčům v nouzi (Players' Emergency Assistance Fund).

Souběžně podle webu CBC také běželo vyšetřování obvinění ze sexuálního a fyzického zneužívání, které vůči Kaneovi vznesla manželka Anna. Prestižní hokejová liga oznámila, že obvinění se nepodařilo prokázat.

„Chtěl bych se omluvit svým spoluhráčům, organizaci San Jose Sharks a všem fanouškům Sharks za porušení protokolu NHL ohledně onemocnění covid-19. Udělal jsem chybu, které upřímně lituji a přijímám za ni odpovědnost,“ uvedl Kane v prohlášení.

„Během dočasného vyloučení se budu nadále účastnit poradenství, které mi pomůže činit v budoucnu lepší rozhodnutí. Po skončení suspendace se plánuji vrátit na led s velkým úsilím, odhodláním a láskou k hokeji,“ dodal.

Tým San Jose Sharks neuvedl, jak bude vypadat Kaneův návrat do sestavy. Podle dohody uzavřené mezi Kanem a týmem se od začátku tréninkového kempu až do skončení vyšetřování v blízkosti svých spoluhráčů neobjevil.

„Ačkoli nás Evanderovo odhodlání pokračovat povzbuzuje, jsme nesmírně zklamáni jeho ignorací zdravotních a bezpečnostních protokolů NHL,“ uvedl tým v prohlášení. „K situaci se před ukončením nařízené suspendace nebudeme dále vyjadřovat.“

NHL již dříve Kanea očistila v rámci obvinění, že sázel na hokejové zápasy, včetně některých proti Sharks. Fakt, že Kane porušil protokoly týkající se onemocnění covid-19, NHL ale prokázala.

Používání falešných očkovacích průkazů je ve Spojených státech i v Kanadě nezákonné a je také v rozporu s pravidly NHL. Trh s falešnými certifikáty o očkování proti covidu-19 podle izraelské společnosti Check Point Software Technologies zažívá obrovský růst, prodejci je nabízejí už i v České republice.

V sezoně 2021-2022 se NHL účastní více než 700 hráčů. To by znamenalo, že se NHL může v současné době pochlubit 99% proočkovaností. Například v basketbalové lize NBA je očkovaných přes 96 procent hráčů, v anglické fotbalové Premier League je jich podle BBC očkovaných pouze 68 procent.

Kane, který v minulé sezoně v 56 zápasech vstřelil 22 gólů a zaznamenal 49 bodů, debutoval v Atlantě, působil také v Buffalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované