Hlavní obsah

Hyundai a Kia prodaly nejméně aut za deset let. Letos čekají růst

Foto: Profimedia.cz

Prodej automobilek Hyundai a Kia klesl o 13 procent na 6,35 milionu vozů. To je nejméně od roku 2010 (ilustrační foto).

Reklama

Následky pandemie koronaviru pocítily korejské automobilky Hyundai a Kia. Celkově za loňský rok prodaly nejméně vozů za posledních deset let. Hyundai se patrně propadne na šestou pozici v celosvětové výrobě aut.

Článek

Jihokorejským automobilkám Hyundai Motor a Kia Motors loni kvůli koronavirové pandemii klesl prodej o 13 procent na 6,35 milionu vozů. To je nejméně od roku 2010. Letos už čekají zvýšení prodeje, a to o 11,5 procenta, informovala v pondělí agentura Reuters. Kia je dceřinou společností automobilky Hyundai.

Firmy tak loni už šestým rokem za sebou zaostaly za plánovaným cílem prodeje. Loni v lednu očekávaly, že za celý rok prodají 7,54 milionu vozů. Letos plánují prodat 7,08 milionu aut.

Loňský prodej negativně ovlivnila pandemie nemoci covid-19, zvláště zavedená omezení pohybu v některých zemích s cílem zabránit šíření nemoci.

Samotná značka Hyundai prodala 3,74 milionu aut místo původně plánovaných 4,58 milionu. Letos chce zvýšit prodej na 4,16 milionu.

Hyundai je nyní spolu s dceřinou firmou Kia pátým největším výrobcem aut na světě. Už brzy se však posunou na šestou pozici, dostane se před ně podnik vzniklý spojením automobilek Fiat Chrysler (FCA) a PSA, který se bude jmenovat Stellantis.

Automobilka Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u Žiliny na západě Slovenska.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem automobilky Hyundai v Evropské unii. Produkuje až 1 400 aut denně, předloni jich vyrobila 309 500. Vyrábí modely Tucson, i30 v několika variantách, sportovní i30 N a Kona Electric.

Reklama

Doporučované