Hlavní obsah

Automobilka Hyundai představila hybrid se solárním panelem místo střechy

Foto: Hyndai

Energie, kterou solární panely vozu poskytnou, by mu měla vystačit na 1 300 kilometrů.

Reklama

Nový model Hyundai Sonata Hybrid se podle serveru BBC bude prodávat pouze v Koreji a Severní Americe. Cenu výrobce automobilů zatím nesdělil.

Článek

Automobilka Hyundai uvedla verzi svého hybridního modelu Sonata, který má na střeše solární panely, s jejichž pomocí dobíjí svou baterii. Korejská automobilka tvrdí, že tímto způsobem by mohla napájet až 60 % spotřeby automobilu, pokud by panely na střeše byly využívány šest hodin denně.

Na energii, kterou panely vozu poskytnou, by měla Sonata v dobrých podmínkách ujet 1 300 kilometrů za rok, informuje britský server BBC. Spotřeba automobilu by měla být 5 litrů na 100 kilometrů.

Střechu s panely si podle plánů automobilky v budoucnu budou moci zákazníci vybrat jako doplněk i u jiných modelů. Hyundai si od speciální střechy slibuje menší množství emisí a efektivnější využívání paliva.

Hybridy jako Sonata mají menší baterie než plně elektrické automobily, takže střecha se solárními panely může při nabíjení udělat větší rozdíl, hodnotí server digitaltrends.com. Podle stránky zvyšují solární články cenu vozu a jeho hmotnost. Zatím tedy není jasné, jak efektivní mohou být v každodenních podmínkách.

Hyundai není prvním výrobcem automobilů, který na svůj vůz panely montuje. Podobný systém dobíjení je možný u verze modelu Toyota Prius či Karma Revero.

Reklama

Související témata:
Hyundai Sonata

Doporučované