Hlavní obsah

I královny musí někdy čekat. Alžběta II. čelila vzpurnému chlapečkovi

Královna na ocet. Malého chlapce přítomnost panovnice nenadchla.

 

Reklama

Královna Alžběta II. je za pětašedesát let své vlády zvyklá, že ji při setkání všichni srdečně zdraví. Na pozornost od malého chlapce si ale musela počkat.

Článek

Britskou královnu Alžbětu II. jen tak něco nerozhodí. To dokázala ve čtvrtek, když slavnostně odhalila památník na počest anglickým vojákům, kteří sloužili během konfliktů v Afghánistánu a Iráku. Kamennou sochu umístěnou v zahradách Victoria Embankment zdobí velký bronzový medailon, jenž symbolizuje „službu a povinnost”. Kromě pocty vojákům jde také o vzdání holdu všem, kteří byli zapojeni do humanitární pomoci v postiženém regionu, a blízkým osobám, jež vojáky z domova podporovaly.

Před odhalením památníku došlo k roztomilé příhodě. Královna Alžběta II. se osobně zdravila s přítomnými, při této příležitosti se setkala i s malým chlapcem, kterého ale královnina pozornost příliš nenadchla. Ženě v uniformě se snažil vykroutit z ruky a celkově dával najevo, že ho formality nezajímají. Panovnice to naštěstí vzala s humorem a na pozdrav si počkala. Stejný scénář proběhl i během setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Na slavnostním odhalení památníku se sešla celá královská rodina. Princ Harry, který během svého působení v britské armádě dvakrát sloužil i v Afghánistánu, přečetl část Bible a pozůstalí po padlých vojácích přednesli několik básní. Na slavnostním ceremoniálu se mezi zúčastněnými objevili i expremiéři David Cameron či John Major.

Reklama

Doporučované