Hlavní obsah

I tento muž je spojen s Paroubkovými sponzory. Expremiér si nemůže vzpomenout

Bývalý předseda vlády Jiří Paroubek neustál situaci, kdy se jej reportéři pokoušeli konfrontovat se zjištěními ohledně milionových darů.

Reklama

Článek

„Co já s tím mám společného?“ divil se expremiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek, když se jej reportéři přišli zeptat na tajemství spojená s přísunem milionových částek do jeho okolí. „Asi to někdo uměl, kdo to dělal,“ dodal. Řekl sice, že s některými sponzory se osobně scházel, ale s kým? „Já si nevzpomínám.“ (na konfrontaci s Paroubkem se sami podívejte v novém díle investigativního pořadu ve videu níže)

Nový díl Zvláštního vyšetřování: Paroubkova tajemstvíVideo: Vít Klusák, Filip Remunda

Paroubek nejdřív odpovídal telefonicky, když už odpovídat nechtěl, zavěsil. Následně jej štáb Zvláštního vyšetřování zastihl při příjezdu domů. Na otázky reportérů jen opakoval: „Já vůbec nevím, o co jde. Nemůžu si vzpomenout na věci, které jsou několik let staré.“

Petra Paroubková: „Tvoje tajemství už nezvládám“

Zájem o přísun milionových částek do okolí Jiřího Paroubka po letech vyvolala Petra Paroubková, která od manžela po deseti letech odchází. V dopise na rozloučenou, který Paroubek zveřejnil, mu mimo jiné napsala: „Žila jsem v neustálém strachu, s čím přijdeš. Kromě toho jsou tady tvoje tajemství. To už taky nezvládám. Stresy kolem tvé práce mě před dvěma roky málem zabily.“

Pohřešovaný Jiří Melichar je zapsán jako jednatel firmy Velantis, která darovala Paroubkově straně čtvrt milionu.

Zabývá se i čtvrtmilionem korun, které Paroubkova nová strana LEV21 vykázala jako dar od firmy Velantis, zastoupené Jiřím Melicharem, podivínem z jihomoravské obce Starovičky, který v říjnu 2011 beze stopy zmizel a od té doby je v celostátním pátrání. Je velmi pravděpodobné, že následně někdo zneužil jeho doklady.

Pět milionů od Chrenka

Jiří Paroubek býval náměstkem pražského primátora, později stál v čele vlády a následně nejsilnější opoziční strany s ambicí se do vlády vrátit ještě ve větší síle. A v každé z těchto situací přicházel Paroubek do kontaktu s velkými firmami a právníky.

Některé firmy získaly zakázku na opravu metra bez výběrového řízení (Metrostav po povodních 2002), jiné chtěly prolomit limity na těžbu uhlí (Severočeské doly, Mostecká uhelná), další byznysmen plánoval budovat velké zdravotnické impérium (Tomáš Chrenek).

Když Jiří Paroubek potřeboval peníze, vždycky přišly. Stalo se tak, když se v roce 2007 rozvedl s manželkou Zuzanou a slíbil, že jí bude shánět sponzory pro její sdružení na pomoc dětem.

Miliony přišly i po Paroubkově odchodu od ČSSD v roce 2011, když zakládal novou stranu LEV21 a potřeboval zajistit její chod. V obou případech tekly miliony proudem.

Jansta: Vždycky se sleduje nějaký zájem

„Ty firmy to někam dávají. A využije se toho, že je ten člověk premiérem. Vždycky je to vázané na nějaké postavení, vždycky se sleduje nějaký zájem,“ potvrdil bezelstně v telefonátu Miroslav Jansta, vlivný právník a Paroubkův dlouholetý přítel. Sám je mezi sponzory sdružení Zuzany Paroubkové.

Foto: ČTK

Dlouholetý Paroubkův přítel Miroslav Jansta vysvětluje zájem sponzorů.

Paroubek byl premiérem v letech 2005 a 2006 a pak po čtyřech letech v opozici počítal s tím, že se v roce 2010 s ČSSD do vlády znovu vrátí.

To už se mu ale nepodařilo, ČSSD tehdy dál zůstala v opozici, Paroubek odešel z vedení strany a posléze ukončil i členství a založil novou stranu Národní socialisté – LEV21. A ta se v následujících letech díky 43 milionům korun od sponzorů stala jednou z nejbohatších stran v Česku (což je vzhledem k její naprosté bezvýznamnosti víc než zarážející).

LEV21: miliony od právníků, 0,07 % od voličů

Mezi sponzory strany LEV 21 se objevili například dva pražští právníci Libor Kapalín a Zbyněk Zacha, první věnoval přes deset milionů, druhý tři miliony. Kolegové z jedné advokátní kanceláře o svých důvodech nechtějí mluvit.

Na zaslanou otázku, zda díky své advokátní mlčenlivosti neposloužili jen coby prostředníci ke skrytí skutečných dárců, Kapalín uvedl: „Nemám důvod to jakkoliv komentovat. A ani si nemyslím, že by to ještě dnes mohlo někoho zajímat.“ Jeho kolega reagoval stejně.

Velké pochybnosti o původu peněz vzbuzuje i další sponzor strany LEV21, firma Velantis, která podle stranických dokladů poslala 250 tisíc. Ve vedení této firmy se střídali různí lidé, jednatelem se stal i podivín z jihomoravských Staroviček Jiří Melichar, a to v době, když už byl po svém zmizení v říjnu 2011 v registru celostátně hledaných osob.

Jiří Paroubek: Zeptejte se tajemníka

Jiří Paroubek si donedávna při zájmu novinářů o pozoruhodně štědré dárce strany LEV21 pomáhal větou: „Myslím, že to je idealismus a jejich představa, že bych měl být ve vysoké politice.“ To je několik let starý citát.

Teď, při natáčení Zvláštního vyšetřování, už Paroubek nechtěl odpovídat vůbec: „Já jsem financování nedělal. Zeptejte se tajemníka Andrese.“

Foto: Česká pozice

Jaroslav Andres, tajemník strany LEV21

Tajemník Andres v písemných odpovědích popsal financování strany v roce 2014 a uvedl, že strana nemá žádné nástroje, jak detailně zkoumat skutečnou identitu dárců: „U právnických osob vycházíme ze živnostenského nebo obchodního rejstříku, u fyzických osob pak z údajů v občanském průkazu. Další možnosti nemáme."

Na doplňující dotazy už nechtěl odpovídat: „Jsem přesvědčen, že požadované informace se vám podaří dohledat i bez mé pomoci.“

Kdo z vedení strany s jednotlivými sponzory o poskytnutí peněz vyjednával, odmítla říct i klíčová postava partaje a Paroubkův přítel Petr Benda. Ten je ostatně sám uveden v dokladech strany jako dárce více než patnácti milionů.

Penzion pro děti. Ale bez dětí

Vedle naprosto nejasného přísunu milionů do stranické kasy marginální strany LEV21 zůstává dodnes záhadou vznik občanského sdružení Pomoc pro buducnost našim dětem. Zuzana Paroubková ho založila před deseti lety, když se rozváděla s Jiřím Paroubkem – ten tehdy v rozhovoru pro Právo také pronesl zásadní větu: „Samozřejmě jí budu pomáhat s její nadací, se zajišťováním sponzorů.“

A sponzorů opravdu přišlo tolik, že i například renomovaná Nadace Terezy Maxové mohla závidět.

Penzion Michaela v Horní Malé Úpě: pořízený a opravený za peníze sponzorů. Dětem ale neslouží.

Jen za první půlrok 2007 si Zuzana Paroubková ve svém sdružení mohla přepočítat čtrnáct milionů korun. Pět věnovaly Třinecké železárny Tomáše Chrenka, milion dalo Železniční stavitelství Brno, půl milionu Mostecká uhelná, čtvrt milionu Severočeské doly, sto tisíc Metrostav…

Za peníze sponzorů koupilo sdružení Paroubkové penzion v krkonošské Horní Malé Úpě, zrekonstruovalo ho – a od té doby už šest let čeká na to, aby plnilo původní účel: relaxaci dětí z dětských domovů.

Místní obyvatelé už léta spekulují o tom, že původní účel nákupu a opravy penzionu se nikdy nenaplní a nakonec spadnou peníze vybrané za bohulibým účelem někomu do klína.

Zuzana Paroubková: Odešla jsem. Chci zůstat čistá

Spekulace o tom, že sdružení Zuzany Paroubkové bylo jen skořápkou na vybrání peněz, nabraly na síle a přesvědčivosti v posledních měsících, kdy se sama Paroubková ze sdružení stáhla a jeho vedení přešlo na podnikatele Jaroslava Syrového, který sám v Horní Malé Úpě vlastní několik dalších nemovitostí.

„Ten boj s ním jsem vzdala. Chci zůstat čistá a nechci být zapletená do něčeho nekalého,“ řekla letos v únoru Zuzana Paroubková v rozhovoru pro web HlidaciPes.org.

„S panem Syrovým nastaly věci, s kterými jsem absolutně nesouhlasila. Šlo o zásadní věci,“ dodala bez bližších podrobností.

Foto: ČTK

Paroubkova první žena Zuzana svým jménem zaštítila sdružení na pomoc dětem, Paroubek pak sháněl miliony.

Při natáčení Zvláštního vyšetřování už nekomunikovala, nebylo tudíž možné se jí zeptat, co nekalého podle ní chce Syrový s vybranými penězi dělat.

Na zaslanou SMS s dotazem, zda by bylo možné s ní natočit rozhovor o tom, jak to dopadlo s penězi na charitu, odpověděla: „Já osobně jsem si žádnou částku nenechala. Už mě zase otravujete s tímto pro mě dávno uzavřeným tématem.“

Spolek s novým vedením: „Paní Zuzana bohužel odešla“

Jaroslav Syrový natáčení rozhovoru odmítl. Zaslal jen své písemné prohlášení, v němž mimo jiné vysvětlil, proč se sdružení přejmenovalo a proč on je jeho novým šéfem: „Spolek Budoucnost pro potřebné prošel v prosinci 2016 změnami, které byly nezbytné kvůli novým právním předpisům. Paní Zuzana Paroubková se bohužel rozhodla ukončit činnost ve spolku, což pro nás bylo překvapivé, nicméně jsme to museli akceptovat.“

Sponzoři, kteří sdružení poslali před deseti lety čtrnáct milionů, už po odchodu Paroubka z vysoké politiky další peníze neposílali. Vyplynulo to z jejich odpovědí na otázky zaslané Seznamem.

Třinecké železárny Tomáše Chrenka, které daly v roce 2007 pět milionů korun, ale ústy své mluvčí Petry Juráskové odmítly, že by peníze dávaly jako protislužbu za tehdejší Paroubkovo politické působení. „Jde o absurdní konstrukci,“ uvedla mluvčí. „Záměrem bylo pomáhat znevýhodněným dětem.“

Téměř totožné odpovědi přišly i od Severočeských dolů, Metrostavu či Železničního stavitelství Brno. Žádná z firem přitom dnes nežádá, aby peníze získala zpátky, když původní účel – aby sloužily dětem – se nenaplnil.

Kde peníze skončily a proč je sponzoři neprůhlednému sdružení Zuzany Paroubkové a naprosto okrajové straně Jiřího Paroubka posílali?

Případem se budeme dál zabývat.

Reklama

Doporučované