Hlavní obsah

I těžce nemocným dětem vykouzlí úsměv na rtech. To je práce zdravotních klaunů. V Česku je jich kolem stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pozvání do studia přijala klaunka Jana Epikaridis.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dělat radost a zlepšovat psychický stav nemocných dětí. To je hlavní poslání takzvaných zdravotních klaunů. O tom, co všechno je náplní jejich práce a jak zvládají každodenní kontakt i s těžce nemocnými, jsme si ve studiu Rodinky povídali s Janou Epikaridis.

Článek

Zdravotní klauni pravidelně dochází za dětmi do nemocničních zařízení, za starými lidmi do domovů s pečovatelskou službou, a dokonce vás mohou navštívit i doma. Všude, kam se dostanou, rozdávají radost a smích. Přispívají tím ke zlepšení psychického i zdravotního stavu všech, se kterými se setkají.

Při kontaktu s dětmi je podle klaunky Jany Epikaridis nejdůležitější autenticita. „My do nemocnice nepřicházíme s žádným hotovým představením, ale reagujeme na konkrétní situaci. Takže jsou to tisíce a tisíce drobných improvizací s každým dítětem,” popisuje práci zdravotního klauna Jana.

Být neustále pozitivně naladěn a rozdávat radost ale není zdaleka tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zdravotní klauni jsou často svědky smutných příběhů. Janě dodávají sílu hlavně sami pacienti a lidé, se kterými se při „klaunování“ setkává. „Samozřejmě to není jednoduché. Máme odbornou pomoc psychologů, máme supervize, sdílíme mezi sebou informace. Jakmile by nastal problém, že v nás zůstávají nějaké příběhy, přes které nemůžeme jít dál, tak tu práci třeba na chvíli přestaneme dělat,” dodává.

Zdravotním klaunem nemusí být pouze člověk s hereckým vzděláním nebo zkušenostmi. V práci klauna je ale potřeba se neustále vzdělávat. Od kouzel, žonglérských schopností až po hry na nejrůznější hudební nástroje.

Jaká další pozitiva a úskalí představuje práce zdravotního klauna, se podívejte v rozhovoru nad článkem.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované