Hlavní obsah

Ihned odjeďte z Iráku, vyzvaly Spojené státy své občany po zabití Solejmáního

Foto: Profimedia.cz

USA vyzvaly k evakuaci amerických občanů z Iráku.

Reklama

USA v pátek dopoledne prostřednictvím svého velvyslanectví v Bagdádu vyzvaly k okamžité evakuaci amerických občanů z Iráku. Pokyn přišel krátce po nočním americkém útoku, při němž byl v Bagdádu zabit íránský generál.

Článek

„Vzhledem ke zvýšenému napětí, jež panuje v Iráku a celém regionu, vyzývá americké velvyslanectví americké občany, aby se řídili cestovními pokyny pro rok 2020 a okamžitě odjeli z Iráku. Američtí občané by měli odcestovat letecky, jakmile to bude možné. Pokud se to nepodaří, pak pozemní cestou do jiných států,“ stojí v doporučení ambasády.

Americké ministerstvo zahraničí také oznámilo, že kvůli úternímu útoku na velvyslanectví v irácké metropoli úřad přerušil konzulární služby. „Američtí občané by se k velvyslanectví neměli přibližovat,” stojí v prohlášení ministerstva.

Americká armáda v noci na pátek zabila v Bagdádu íránského generála Kásema Solejmáního a několik dalších osob včetně vlivného velitele iráckých milicí. Útok vyvolal ostrou reakci v Teheránu i v Bagdádu, neschvalují ho i jiné země a Írán stejně jako jeho spojenecké milice hrozí odvetou.

Reklama

Doporučované