Hlavní obsah

Impeachment: Trump odvolává velvyslance při EU, svědčil proti němu

Foto: Profimedia.cz

Prezident Spojených států Donald Trump.

Reklama

Prezident Spojených států Donald Trump podle médií odvolal z funkce amerického velvyslance při Evropské unie Gordona Sondlanda, který proti hlavě státu svědčil v procesu ústavní žaloby. Diplomat v pátek oznámil, že Trump se rozhodl s okamžitou platností ukončit jeho misi. Informace se objevila po propuštění poradce Bílého domu Alexandera Vindmana za podobných okolností. Prezident na Twitteru napsal, že Vindmana nezná, označil jej však za „neukázněného“.

Článek

„Bylo mi dnes oznámeno, že prezident mě hodlá s okamžitým účinkem odvolat z funkce velvyslance Spojených států při Evropské unii,“ uvedl v pátečním prohlášení Sondland.

Diplomat loni svědčil před americkými zákonodárci v procesu ústavní žaloby proti Trumpovi, který čelil obvinění ze zneužití úřadu a obstrukcí Kongresu. Impeachment spustilo v prvé řadě to, že v červencovém telefonátu šéf Bílého domu naléhal na svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského, aby ohlásil vyšetřování, které by se týkalo Trumpova politického rivala Joea Bidena.

Podle Sondlanda použil prezident jako páku vůči Kyjevu hrozbu zablokování americké vojenské pomoci. Sondland pod přísahou řekl, že nebylo pochyb, že Trump k Ukrajině přistupuje stylem „něco za něco“.

O práci v poradním orgánu Bílého domu už v pátek přišel podplukovník Vindman, který byl na podzim klíčovým svědkem ve Sněmovně reprezentantů při vyšetřování prezidenta. Bývalý člen Národní bezpečnostní rady (NSC) byl u Trumpova telefonátu se Zelenským přítomen a mimo jiné vypověděl, že si z rozhovoru odnesl dojem, že Ukrajina neměla v dané záležitosti na výběr.

Podle Vindmanova právního zástupce Davida Pressmana nemůže být pochyb, že jeho klient byl vyzván k odchodu z pozice v Bílém domě kvůli tomu, že „říkal pravdu“. Důstojník s ukrajinskými kořeny označil v Kongresu Trumpův telefonát se Zelenským za nepatřičný a odsoudil skutečnost, že přepis rozhovoru byl nejdříve uložen na přísně zabezpečený server. Bílý dům jej zveřejnil až poté, co se jeho obsah dostal do médií v důsledku stížnosti oznamovatele z prostředí tajných služeb.

Trump dnes v prohlášení na Twitteru trval na tom, že jeho telefonické rozhovory jsou „dokonalé“. Na adresu Vindmana uvedl, že jej nezná, nikdy s ním nemluvil a nikdy se s ním nesetkal.

„Byl velmi neukázněný, nepřesně informoval o obsahu mých dokonalých telefonátů a jeho nadřízený mu napsal strašlivé hodnocení,“ napsal prezident, aniž by upřesnil, kdo si na Vindmanovo působení stěžoval.

Televize CNN informovala, že o svou dosavadní pozici v pátek přišel také Vindmanův bratr Yevgeny, ačkoli se do vyšetřování Trumpových činů veřejně nezapojil. Z právního týmu NSC byl vyhozen „náhle a bez jakéhokoli vysvětlení, navzdory dvěma dekádám oddané služby své zemi“, uvedl Pressman.

„Poté, co se zbavil břemene impeachmentu, prezident Donald Trump v pátek večer přešel k tomu, co mu jde nejlépe, a vykonal pomstu nad svými nepřáteli,“ napsal analytik CNN Chris Cillizza. Proces ústavní žaloby proti šéfovi Bílého domu skončil ve středu večer, kdy jej republikánská většina v Senátu zprostila obvinění v obou bodech.

Reklama

Související témata:

Doporučované