Hlavní obsah

Indie už zvládá pandemii bez lockdownů. Pyšní se modelem „čtyř T“

Foto: Profimedia.cz

Od dveří ke dveřím. Srpnový záběr z indického Slumu Dháráví.

Reklama

Modelem „čtyř T“ zvládá ještě na podzim tvrdě zasažená Indie vlnu pandemie nákazy covidem-19. Příkladem mají být opatření v největší chudinské čtvrti Asie –⁠ milionovém Dháráví.

Článek

Před šesti měsíci byla Indie v krizi. Pacienti nakažení covidem-19 plnili nemocnice, lékaři vyčerpáním kolabovali. Koronavirus se velmi šířil ve slumech, kde žijí miliony nejchudších Indů. Aktuálně ale země vypadá zcela odlišně a počty nových případů nákazy klesají. Zatímco v září rostl počet nakažených o 90 tisíc za 24 hodin, v únoru denně přibývá okolo deseti tisíc případů nákazy, uvádí CNN.

Historickým dnem se pak pro hlavní město Dillí stal 9. únor, kdy indická metropole nezaznamenala jediné úmrtí spojené s covidem-19, což se podle webu COVID19INDIA, který analyzuje oficiální data o pandemii, stalo poprvé za posledních devět měsíců. Nízké počty nových případů přitom země drží i bez drastických opatření, jakými jsou například lockdowny, pomocí kterých pandemii zvládl Nový Zéland nebo Austrálie. Indická vláda se ale nadále zaměřuje na sociální distancování a snaží se pomáhat nemocnicím, v Indii už je nicméně možné znovu cestovat v rámci země a znovu se mohla otevřít také ekonomika.

Epidemiologové a další odborníci tak spekulují, co stojí za náhlým poklesem. Indie už sice zahájila vakcinační kampaň, v porovnání se západními státy ale očkuje pomalu. Za zlepšením situace tak podle odborníků může být mladá indická populace nebo zvýšení komunitní imunity ve velkých městech a jejich okolí.

Odborníci ale varují také před výrazně negativnější variantou. Existuje totiž možnost, že počet případů neodráží realitu. Míra testování v poslední době klesla, což by mohlo znamenat, že větší počet případů nemusí být objeven. Zatímco v září země prováděla více než jeden milion testů denně, aktuálně podle údajů Indické rady pro lékařský výzkum (ICMR) počet odebraných vzorků v únoru klesl na 600 000 až 800 000 za den.

Míra pozitivity testů se navíc v lednu stále pohybovala okolo šesti procent a ke konci února stále nad pěti procenty. Vysoká míra pozitivity může naznačovat, že země netestuje dostatečně, podle pokynů Světové zdravotnické organizace by měla být míra pozitivity testů zemí po dobu dvou týdnů před opětovným otevřením pět procent a méně. Někteří odborníci tak varují, že nízký počet případů je spíše důvodem k opatrnosti než oslavě, a to i z důvodu možného importu některé z mutací do země.

Model „čtyř T“ a Dháráví

V Indii se však k situaci přistupuje kladně a vzorovým příkladem boje s koronavirem má být jeden z největších asijských slumů –⁠ Dháráví. Chudinská čtvrť díky opatřením totiž dokázala šíření viru zpomalit a po více než měsíc dlouhé období udržet počty nových případů nákazy na jednociferném čísle. O tom, že číslo nově nakažených má po delší době cifry dvě (10), informovalo občanské sdružení města Bombaj, kde se slum nachází, ve středu.

Na území slumu, který má podle listu The New Indian Express rozlohu asi 2,5 km2, se nachází nejméně 650 000 lidí. Vůbec první případ nákazy čtvrť zaznamenala 1. dubna 2020 a indické úřady očekávaly to nejhorší. Téměř o rok později ale oblast eviduje jen 33 aktivních případů. Celkový počet pozitivních testů je navíc lehce nad hranicí 4 000 a více než 3500 lidí z Dháráví se z covidu-19 vyléčilo.

„Městské zastupitelstvo ihned po zjištění prvního případu jednalo rychle. Zabarikádoval se vjezd a výjezd do slumu, provedla se dezinfekce 425 veřejných toalet a začalo testování ‚od dveří ke dveřím‘,“ popisuje prvotní vývoj situace v chudinské čtvrti Bombaje Mahaveer Golechha z indického Institutu pro veřejné zdraví. Do společného úsilí se zapojili také soukromí doktoři a nevládní organizace, které tamnímu obyvatelstvu poskytovaly například potraviny.

Do praxe se postupně uvedl takzvaný „model čtyř T“ založený na čtveřici kroků, kterými jsou trasování, sledování, testování a léčení (tracing, tracking, testing, treating). Daná technika vyžadovala důkladný dohled nad oblastí a zapojení mnoha lidí. Nad čtvrtí poprvé létaly drony, policie varovala obyvatelstvo před vycházením a s testováním pomáhaly mobilní týmy v dodávkách, píše na svém webu list India Today.

Jak upozorňuje sám Golechha, je důležité mít na paměti, že model, který byl zaveden v Dháráví, je ideálním řešením převážně pro prostředí, kde je dodržování rozestupů nemožné či jen těžko uskutečnitelné. Přesto ho však nazývá „šablonou pro tvůrce strategií a odborníky přes zdraví na celém světě“.

V prosinci minulého roku i v lednu toho nynějšího Dháráví dokonce dosáhlo toho, že během dne nepřibyl ani jeden případ nákazy. I když od druhého únorového týdne případy v oblasti pomalu rostou, čtvrť podle India Today nikdy nebyla čistější a organizovanější než po změně, kterou kvůli koronaviru prodělala. Ve slumu sice již zase panuje obvyklý chaos a lidé se shlukují, jsou ale více opatrní a pořádní. Méně frekventované jsou i návštěvy úředníků, kteří na oblast dohlížejí.

„Teď už nenosíme roušky, ale okolí si čisté stále udržujeme,“ cituje web tamní prodavačku zeleniny. Jiný z obyvatel zase za největší změnu považuje i nadále čisté toalety: „Dříve si lidé po návštěvě záchodu nikdy neumyli ruce, dnes to dělají. I samotné záchody jsou čisté.“

Reklama

Doporučované