Hlavní obsah

Indonéská armáda zveřejnila video nalezené ponorky. Je na tři kusy

Bez komentáře: Na mořském dně poblíž ostrova Bali objevili vrak pohřešované indonéské ponorky, všech 53 členů posádky zemřelo.Video: AP

 

Reklama

Pátrací týmy objevily na mořském dně poblíž ostrova Bali vrak pohřešované indonéské ponorky, všech 53 členů posádky zemřelo. Oznámilo to včera vedení armády.

Článek

Náčelník štábu námořnictva uvedl, že stroj se rozlomil na tři kusy. Indonéský prezident Joko Widodo vyjádřil soustrast rodinám obětí havárie.

„Získali jsme podmořské snímky, na nichž jsme identifikovali části ponorky včetně zadního kormidla, kotev či vnějšího tlakového trupu,“ uvedl šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto. „Na základě těchto autentických důkazů můžeme prohlásit, že KRI Nanggala-402 se potopila a celá posádka je mrtvá,“ dodal.

Ponorka zmizela minulé úterý během námořního cvičení poblíž ostrova Bali. Naděje na záchranu posádky byly mizivé už v sobotu ráno, kdy v plavidle podle odhadů došly zásoby vzduchu. Šéf indonéského námořnictva Yudo Margono navíc uvedl, že ponorka se nachází zhruba 850 metrů pod hladinou moře, což je větší hloubka, než na kterou byla zkonstruována. Ponorka byla podle armády schopná vydržet tlak vody zhruba do 500 metrů.

Armáda v sobotu oznámila, že záchranáři našli předměty, o kterých se domnívají, že pocházejí z pohřešované ponorky. Na hladině moře v místech, kde se naposledy pohybovala, plavala například část torpédového systému nebo lahve s olejem určeným zřejmě na promazávání periskopu.

Ponorka KRI Nanggala-402 byla vyrobena před 44 lety a odborníci v posledních dnech stále častěji upozorňovali, že její konstrukce se mohla zhroutit, pokud se ocitla ve větší hloubce. Spekuluje se, že havárii mohla způsobit porucha napájení znemožňující posádce manévrovat.

Do indonéské záchranné operace se zapojily i Spojené státy, Austrálie, Singapur, Malajsie a Indie.

Reklama

Doporučované