Hlavní obsah

Metro by mohlo být podle operátorů pokryto signálem už do konce příštího roku, nově je wi-fi v šesti stanicích

Šest stanic pražského metra je vybaveno wi-fi připojením.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Pražský dopravní podnik spustil v šesti stanicích metra připojení k internetu prostřednictvím wi-fi. Také operátoři chtějí celé metro včetně tunelů pokrýt mobilním signálem. Zavolat by si cestující přímo z metra mohli už na konci roku 2018. Pouze ale za předpokladu, že se konsorciu operátorů podaří uzavřít smlouvu s dopravním podnikem v nejkratším možném termínu.

Článek

Připojení k internetu nově funguje ve stanici Florenc na trase B a C. Na trase B pak je ještě na Náměstí Republiky a Smíchovském nádraží a na trase C na Hlavním nádraží a Pražského povstání. Cestující se dozvědí informace z provozu MHD a mohou surfovat po internetu.

Podnik zaplatil společnosti ČD-Telematika za pokrytí signálem deset milionů korun bez DPH.

„Cestující, kteří se připojí k této wi-fi síti, dostanou do svých chytrých zařízení online dopravní informace o pražské MHD. Dopravní podnik (DPP) umožní v případě mimořádných situací cestující okamžitě informovat a předávat jim informace o náhradním spojení nebo bezpečnostní pokyny,” řekl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Ve stanicích je rozmístěno 75 vysílačů a dodavatelská firma musela vybudovat veškerou infrastrukturu. Rychlost přenosu je 300 Mbit/s.

„Náš systém je vybudován v nejnovějším standardu, který existuje. Pro cestující bude rychlejší se přihlásit k wi-fi než k mobilní datové síti operátora,“ uvedl předseda představenstva ČD-Telematika Miroslav Řezníček. Připojení bude zatím fungovat v pilotním provozu, který DPP následně vyhodnotí a rozhodne, zda službu rozšíří do dalších stanic.

Operátoři chtějí všechny tunely pokrýt i mobilním signálem

Pokrytí celého pražského metra včetně tunelů mobilním signálem by mohlo být v provozu do konce příštího roku. Ale pouze za předpokladu, že se konsorciu operátorů podaří uzavřít smlouvu s dopravním podnikem v nejkratším možném termínu. ČTK to řekla Martina Kemrová, mluvčí společnosti T-Mobile, která by měla mobilní síť v metru instalovat pro všechny tři operátory. Zatím je signál v tunelech jen mezi Bořislavkou a Motolem na trase A.

Operátoři podle Kemrové mají enormní zájem na pokrytí pražského metra, a to na vlastní náklady. Jednání konsorcia operátorů s dopravním podnikem probíhají již třetím rokem.

V současné době je mobilním signálem pokryto všech 58 stanic metra, z nichž některé, například stanice Depo Hostivař, využívají i signálu venkovních vysílačů.

Reklama

Související témata:

Doporučované