Hlavní obsah

Investor Barta hází záchranné lano cestovatelskému start-upu Davinci

Jan Barta, spolumajitel investiční skupiny Pale Fire Capital a praprapravnuk Františka Křižíka.Video: Jaroslav Mašek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina Pale Fire Capital s Janem Bartou v zádech investovala 10 milionů korun do českého start-upu Davinci Travel System. Ten funguje podobně jako Booking.com, ale pro velké skupiny turistů. Letos mu spadly příjmy na nulu.

Článek

Investor Jan Barta a jeho skupina Pale Fire Capital vsadili na lepší, pocovidovou budoucnost. Vložili 400 tisíc euro, v přepočtu zhruba 10,6 milionu korun, do původem českého start-upu Davinci Travel System, který před třemi lety založil Alex Ilyash.

Jde o konvertibilní půjčku, která se může časem změnit na podíl a jež především umožní cestovatelské platformě, již tvrdě zasáhla koronavirová krize, přežít letošní a příští rok.

Jan Barta

Spolumajitel investiční skupiny Pale Fire Capital, v níž ho doplňuje Dušan Šenkypl a David Holý.

Spolu vybudovali portál ePojištění, který předloni prodali německé Bauer Media za zhruba tři miliardy korun.

Barta podniká odmalička, jeden čas vlastnil 700 tisíc domén s koncovkou com.

Časopis Forbes ho řadí do stovky nejbohatších Čechů.

Start-up Davinci TS funguje podobně jako oblíbený Booking.com, jen je určen pro cestování ve velkém. V podstatě tak spojuje například cestovní kanceláře poptávající služby pro desítky a stovky klientů s hotelovými sítěmi. A to s celosvětovou ambicí. Vzhledem k omezenému cestování (obzvlášť v masovém turismu) ovšem letos jeho příjmy klesly prakticky na nulu. A to z dobře rozjetého byznysu, který loni firmě na tržbách přinesl zhruba 90 milionů.

„Společnosti věříme a stejně tak věříme tomu, že se příští rok situace obrátí a lidé budou zase více cestovat. Nejhorší máme snad za sebou,“ uvedl Jan Barta v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Díky jeho penězům tak Davinci TS získává potřebný čas nejen do oživení, ale také na svou transformaci.

„V březnu nám propadly tržby na nulu a pravděpodobně to takhle bude do příštího roku. Nejsme ale jediní, i naše světová konkurence je na tom stejně. Jsme ale digitální firma a oproti velkým korporacím s tisíci zaměstnanci se dokážeme rychle přizpůsobit. Zmenšili jsme tým, zaměřujeme se víc na vývoj,“ říká k tomu pětadvacetiletý Alex Ilyash, jenž svou první cestovní kancelář pro studenty stihl založit a prodat ještě na střední škole.

Platformu Davinci TS si oblíbili nejen čeští investoři. Peníze do ní už vložili finančníci z J&T Ventures, Reflex Capital miliardáře Ondřeje Fryce i velký zahraniční fond Seedcamp. Teď se přidal Jan Barta, jenž je podporovatelem nadějných českých technologických start-upů.

Dříve stál u rozvoje a prodeje srovnávače ePojištění.cz, za který jeho skupina Pale Fire Capital získala zhruba tři miliardy korun. „Pevně věříme, že se příští rok cestovní ruch vrátí zpátky a my si díky automatizaci dokážeme zajistit ještě lepší postavení na globálním trhu,“ nevzdává se Alex Ilyash.

Reklama

Doporučované