Hlavní obsah

Investoři pláčou. Vyplácení dividend je nejslabší od finanční krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash - Adam Nowakowski

Z velkých zemí se zatím nejlépe daří Číně a Kanadě. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Vyplácení dividend se celosvětově zpomaluje. Společnost Janus Henderson ve své zprávě uvedla, že za letošní druhé čtvrtletí se oproti minulému roku propadlo o 22 procent. Nejhůře jsou na tom evropské společnosti.

Článek

Vyplácení dividend po celém světě kleslo o závratných 108 miliard na 382 miliard dolarů za druhé čtvrtletí letošního roku, jak vychází z nejnovější zprávy investiční společnosti Janus Henderson.

Jedná se o meziroční propad o 22 procent a je to taktéž nejhorší pokles od vzniku dividendového indexu Janus Henderson v roce 2009 a nejhorší druhý kvartál od roku 2012. „Celosvětová dividenda na tom budou v roce 2020 nejhůře od finanční krize,“ píše společnost ve zprávě. „Nyní očekáváme, že celkové globální dividendy za celý rok klesnou v nejlepším případě o 17 procent. Pak by se mělo vyplatit 1,18 miliardy dolarů. V nejhorším námi odhadovaném případě se vyplatí 1,10 miliardy, což znamená propad o 23 procent,“ píše se dále ve zprávě.

Kanada a Čína

Jediný region světa, kde se vyplácení dividend nezhoršilo, ale ani nezlepšilo, byla Severní Amerika. Excelovala Kanada, která si dokonce dokázala připsat zlepšení o 4,1 procenta. Ze sledovaných velkých firem severního souseda USA pouze tři přistoupily ke snížení či úplnému pozastavení vyplácení dividend. Kanada se tak zařadila vedle Číny a jsou v současnosti jediné dvě velké země, které během pandemie zaznamenaly růst dividend.

Janus Henderson Global Dividend Index

Každý rok analyzuje Janus Henderson dividendy (peníze vyplacené akcionářům z podílu na zisku společnosti) vyplacené 1200 největších společností na světě podle tržního kapitálu.

Firma má sídlo v Londýně a vznikla v roce 2017 fúzí společností Janus Capital Group a Henderson Group.

Po celém světě snížilo vyplacení dividend na 27 procent sledovaných společností. Hluboko pod tímto průměrem ale stojí Evropa, která je také nejhůře zasaženou, pokud jde o dividendy.

Evropské neštěstí

Pro starý kontinent je přitom druhý kvartál sezonně nejdůležitější, protože dvě třetiny všech dividend se podle zprávy vyplatí v tomto období. Poslední čtvrtletí se vyplácení propadlo o 45 procent – tedy o více než 66 miliard – na 83 miliard dolarů. To je nejméně vyplacených peněz minimálně od roku 2009.

Kromě toho 54 procent evropských společností snížilo ve druhém čtvrtletí vyplácení a dvě třetiny z nich zrušily své dividendy úplně. Za propad mohou nejvíce banky, a to téměř z celé poloviny. Evropským bankám bylo totiž často vyplácení dividend zakázáno státem.

V Evropě byly ale také vidět velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Blok zemí, ve kterém je Francie, Španělsko, Švédsko a Itálie, byly zasaženy více než Německo. Například Španělsko evidovalo snížení o 70 procent, zatímco Německo pouze 19 procent. Naprostým premiantem bylo ale Švýcarsko, jež dokázalo ustát pandemii téměř bez dividendové újmy.

Z těchto evropských statistik bylo vyjmuto Spojené království, ale ani to si nevedlo nijak excelentně. Celková vyplacená částka se propadla o 54 procent.

Technologie dále stoupají

Velké rozdíly byly i v jednotlivých byznysových sektorech. Kromě velkého propadu v bankovnictví lze sledovat zhoršení situace u těžařských a ropných společností, které nejvíce zasáhlo snížení poptávky - a tudíž i ceny - po jejich zboží.

Technologické společnosti potvrzují svou dominanci i ve vyplácení svých investorů. Celkově se zlepšily o 1,8 procenta. Další sektor, který se za současných podmínek relativně dobře držel, byly farmaceutické společnosti. Ty si připsaly nepatrné zvýšení o 0,1 procenta.

Díky výborné situaci pro technologické giganty se Microsoft i Apple poprvé probojovaly do desítky společností, jež jsou nejvyššími plátci dividend. „Trendy v dividendách odrážejí současné trendy ve společnosti a na akciovém trhu,“ komentuje situaci pro Reuters Ben Lofthouse, vedoucí globálních akciových příjmů v Janus Henderson. „Pravděpodobně uvidíme nárůsty v určitých částech technologického sektoru,“ dodal. Dlouhodobě tomuto listu dominuje společnost Nestlé.

Reklama

Doporučované