Hlavní obsah

Investování už není výsadou bohatých, zhodnotit může své úspory každý Čech

První díl Byznys indexu Petra Novotného s členkou představenstva České spořitelny Danielou Peškovou.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nízké úroky na depozitních vkladech jsou bankovní realitou v celé západní Evropě. Proto klienti ve většině západoevropských zemí v rostoucí míře přesouvají peníze ze spořicích účtů do investičních produktů, zejména podílových fondů. Podobný trend provází podle členky představenstva České spořitelny Daniely Peškové také Českou republiku.

Článek

Průměrná částka, kterou Češi investují, se pohybuje okolo 3 tisíc korun měsíčně a většinou směřuje v podobě pravidelných či jednorázových investic do širokého spektra otevřených podílových fondů (smíšených, akciových, dluhopisových, nemovitostních nebo peněžních).

„Investiční portfolio českých investorů je ale širší. Tradiční a populární investicí jsou nemovitosti, které se svou výnosností v dlouhodobém horizontu vyrovnávají investicím do akcií,“ vysvětluje Daniela Pešková.

Co se týče středoevropského regionu, rozdíly v investičním apetitu, respektive míře konzervativismu nejsou zásadní. Češi, stejně jako Slováci nebo třeba Chorvati, spoří především na bankovních účtech nebo v rámci stavebního spoření. Mírně vyšší chuť investovat je u Rakušanů.

„S nadsázkou lze říci, že na Západě již pochopili, že investování může být výhodnější než spoření, zatímco Češi v tomto zůstávají konzervativní,“ glosuje portfolio českého drobného investora Daniela Pešková.

Druhý díl Byznys indexu Petra Novotného s členkou představenstva České spořitelny Danielou Peškovou.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý den v Televizi Seznam od 14 hodin a v reprízách v 18:15 a 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované