Hlavní obsah

Iráčtí demonstranti vnikli na americké velvyslanectví v Bagdádu, 12 zraněných

Foto: Profimedia.cz

Iráčtí demonstranti napadli americké velvyslanectví v Bagdádu.

Reklama

Stoupenci iráckých šíitských milicí v úterý při protiamerickém protestu prolomili bránu amerického velvyslanectví v Bagdádu, zapálili recepci areálu a střetli se s ochrankou. Původní zprávy o evakuaci ambasády americké ministerstvo zahraničí později vyvrátilo. Oběti na životech hlášeny nejsou.

Článek

Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu se dnes stalo terčem bouřlivé demonstrace vyvolané nedávným náletem amerických jednotek v Iráku. Podle agentury AP dav vedený členy šíitských milicí zapálil recepci areálu a střetl se s ochrankou, žádné oběti na životech ale hlášeny nejsou. Dopoledne se objevily zprávy o evakuaci ambasády, americké ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že nic takového se neplánuje a že všichni zaměstnanci ze Spojených států jsou v bezpečí. Pentagon avizoval vyslání posil, podle amerického prezidenta má nepokoje na svědomí Írán.

Z davu, který budovu velvyslanectví obklíčil, se podle britského deníku The Guardian ozývala hesla jako „Pryč s USA”. Agentura AP informovala, že demonstranti na budovu velvyslanectví zaútočili kamením a lahvemi s vodou, postavili venku stany a porozbíjeli bezpečnostní kamery.

Pak prolomili hlavní vstup a několik desítek jich vtrhlo dovnitř a zastavilo se po několika metrech na místě vzdáleném asi 200 metrů od hlavní budovy. Na střeše bylo vidět nejméně šest amerických vojáků se zbraněmi namířenými na demonstranty. Na místě bylo cítit slzný plyn a několik lidí mělo dýchací problémy. Reuters napsal, že ochranka použila jenom malé množství slzného plynu a že k rozchodu tlampači vyzývali zástupci milicí. Iráčtí zdravotníci ohlásili nejméně 12 zraněných.

Nejmenovaní iráčtí činitelé řekli agentuře Reuters, že kvůli útoku na ambasádu byl z komplexu evakuován velvyslanec i další členové personálu. „Americký personál je v bezpečí a k žádnému vniknutí nedošlo. Nechystáme se ambasádu v Bagdádu evakuovat,“ reagovalo o několik hodin později americké ministerstvo zahraničí. Velvyslanec USA je prý aktuálně na osobní cestě a vrací se na své pracoviště.

Americké ministerstvo obrany zároveň avizovalo, že na místo míří posily. Podle zdrojů Reuters se očekával příchod až několika desítek příslušníků námořnictva. Postup demonstrantů předtím zastavili členové irácké speciální jednotky, a to asi 200 metrů od hlavní budovy velvyslanectví. Na její střeše bylo vidět americké vojáky se zbraněmi namířenými do davu.

Dosluhující irácký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval demonstranty, aby odešli. Americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že za demonstrací u ambasády stojí Írán.

Protest je reakcí na nedělní americký nálet na pozice šíitských milicí podporovaných Íránem. Podle USA šlo o odvetu za páteční raketový útok na iráckou základnu u Kirkúku, kde působí také Američané.

Při tomto útoku přišel o život americký civilista, při odvetném náletu pak 25 příslušníků šíitských milicí. Na úterní protest k velvyslanectví přišli lidé, kteří se předtím zúčastnili pohřbu obětí nedělního náletu.

Nálet odsoudila i irácká vláda, která se nechala slyšet, že přehodnotí dosavadní vztahy se Spojenými státy.

Agentura AFP napsala, že mezi demonstrujícími byli členové šíitských milicí zvaných Lidové mobilizační síly (PMF), které jsou součástí irácké armády, ale zároveň zaštiťují mnoho milicí včetně těch podporovaných Íránem. Patří k nim také skupina Katáib Hizballáh.

Milicionáři nesli hesla požadující odchod Američanů. „Parlament nás musí zbavit amerických vojáků, pokud ne, postaráme se o to my. Zavřete americké velvyslanectví v Bagdádu,“ stálo na transparentech. Někteří účastníci popsali zeď i okna komplexu nápisem „Zavřeno ve jménu odboje“.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedělní nálety obhajoval, když řekl, že USA nebudou Íránu trpět v Iráku akce, při nichž budou ohroženi životy Američanů. Dosluhující irácký premiér Ádil Abdal Mahdí na pondělním setkání se členy vlády řekl, že se pokoušel USA přimět k tomu, aby akci odvolaly, ale američtí představitelé na ní prý trvali.

Reklama

Související témata:

Doporučované