Hlavní obsah

Írán cvičně střílí rakety na Davidovu hvězdu, stěžuje si Izrael Radě bezpečnosti OSN

Írán cvičně střílí rakety na Davidovu hvězduVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

Samotné testy raket, které cílí na šesticípou hvězdu, jsou podle Izraele porušením jedné z rezolucí RB OSN. Izraelský velvyslanec žádá jasnou odpověď mezinárodního společenství.

Článek

Izrael se prostřednictvím svého velvyslance Dannyho Danona na půdě Rady bezpečnosti OSN ostře ohradil proti nenávistnému jednání Íránu, který jako cíl pro testování svých balistických raket používá na raketové střelnici Davidovu hvězdu.

Danon prohlásil, že je takové jednání nenávistné a nepřijatelné. Jako důkaz pak předložil satelitní snímek, na němž je jasně patrná šesticípá hvězda v místě dopadiště raketové střelnice. Na snímku je také vidět kráter po dopadu střely v těsné blízkosti hvězdy, která je symbolem nejen judaismu, ale i státu Izrael.

Rada bezpečnosti musí odpovědět rozhodně na íránské provokace a porušování rezoluce.

„Samotné testování balistických raket není jen přímým porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN UNSCR 2231, ale také jasným důkazem pokračujících snah Íránu poškodit stát Izrael," nechal se před delegáty slyšet Danon. Dodal také, že jsou to právě Íránci, kteří podporují režim syrského prezidenta Bašára Asada, jenž je zodpovědný za zranění a smrt tisíců lidí, a financují Hizballáh, šiítskou politickou a militantní organizaci dlouhodobě vojensky vystupující proti státu Izrael s cílem zastrašit jeho občany.

V napjatých vztazích mezi Íránem a Izraelem se nejedná o první takový incident. V roce 2016 Írán umístil nápis „Izrael musí být zničen” v hebrejštině na dvě ze svých odpálených testovacích raket. Země dlouhodobě deklaruje svoji snahu zničit stát Izrael.

Reklama

Doporučované