Hlavní obsah

Islámský stát znovu devastuje syrskou Palmýru. Památky se mění v trosky

Video: Nejnovější vývoj v Palmýře včetně leteckých záběrů, které ukazují město před zničením.

 

Reklama

Radikálové decimují památky ze soupisky UNESCO včetně amfiteátru z druhého století.

Článek

Radikálové z Islámského státu znovu ničí historickou Palmýru v Sýrii. Podle agentury SANA poničili amfiteátr z druhého století. Islámský stát, jenž měl Palmýru v rukou i v roce 2015 a začátkem loňského roku, ničil mnohé památky ze seznamu kulturního dědictví UNESCO.

SANA v pátek oznámila, že radikálové poničili „fasádu” amfiteátru, který dříve používali k vraždění svých odpůrců. Poničen je i tetrapylon - sloupoví před divadlem. Podrobnosti o míře ani době ničení syrská agentura neuvedla, ale její zprávu potvrdila i exilová opozice a šéf oddělení pro historické památky Maamún Abdalkarím.

IS dobyl Palmýru v květnu 2015. Poničil v ní vzácné památky včetně Belova chrámu. Loni v březnu se vládním jednotkám s pomocí ruské armády podařilo město dobýt zpět, ale v prosinci, kdy vrcholily boje o severoirácké město Aleppo, se tam radikálové vrátili.

K nejznámějším památkám v Palmýře patří kolonáda, divadlo, vítězný oblouk, mnoho kostelů, chrámů či pohřebišť. Od roku 1980 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Před zahájením syrské války v roce 2011 místo navštěvovalo na 150 000 turistů ročně.

Reklama

Doporučované