Hlavní obsah

Italský premiér: Koronavirus může ohrozit celý projekt EU

Foto: Marek Baloun

Italský premiér Giuseppe Conte poskytl rozhovor britské BBC.

Reklama

Italský premiér Giuseppe Conte se obává o stav Evropské unie po koronavirové krizi. Domnívá se, že je v ohrožení a současnou situaci by nemusela ustát. Uvedl to pro britský server BBC.

Článek

Giuseppe Conte vyjádřil své obavy v prvním rozhovoru pro britská média od propuknutí epidemie koronaviru. Evropská unie musí být podle něj jednotná a adekvátně pomáhat zemím, které virus zasáhl nejvíce. Současnou situaci nazval „největším testem od druhé světové války“.

Conte uvedl, že se Itálie spolu s několika zeměmi Evropské unie snaží přimět některé členy EU, aby se stali součástí tzv. „koronového svazku“. Díky němu by země EU měly sdílet dluh všech ostatních členů. Tento krok ale odmítlo například Nizozemsko. Způsobilo tak neshody mezi ministry financí zemí v eurozóně.

Podle italského premiéra stojí evropští lídři tváří v tvář dějinám a nesmějí selhat. „Pokud nevyužijeme této příležitosti k vdechnutí nového života do evropského projektu, riziko selhání je velké,“ uvedl pro BBC.

I přesto, že se šíření viru v Itálii zpomaluje a počet obětí za 24 hodin se snižuje, Conte apeluje na Italy, aby zůstali obezřetní a dodržovali nařízení. Nouzový stav se podle premiéra může zrušit pouze postupně. „Musíme vybrat několik sektorů, které mohou obnovit svou aktivitu. Pokud budou vědci souhlasit, některá opatření by mohla být zmírněna již koncem měsíce,“ sdělil britskému serveru Conte.

Premiér Conte si svým postupem v čase koronavirové krize vysloužil uznání. Podle nedávného průzkumu, který provedla společnost Demos, souhlasí s jeho kroky 71 % lidí. Kritici namítají, že opatření byla v průběhu prvních dní pomalá a nesystematická. Conte totiž původně odolával tlaku Lombardie, která byla virem zasažena nejvíce, aby zavedl opatření rychleji. V březnu zase premiéra kritizovala čínská delegace Červeného kříže. Podle nich byl přístup ke karanténě laxní.

Conte ale kroky své vlády dál hájí. „Udělal bych to znovu stejně,“ řekl v rozhovoru. „Máme zcela jiný systém než v Číně. Pro nás bylo radikální omezení osobních svobod kritické rozhodnutí, které jsme museli pečlivě zvážit. Pokud bych tyto opatření zavedl ihned na začátku krize, lidé by mě považovali za blázna.“

Itálie testuje své občany více než kterákoliv západní země. Zatímco ve Velké Británii otestují kolem 14 tisíc lidí za den, v Itálii ve středu provedli testů 50 tisíc. Snižující se růst nakažených osob uvolňuje tlak na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích. V některých částech Itálie, jako například v Lombardii, se situace nelepší. Virus si také vyžádal téměř sto životů z řad zdravotníků.

„From Russia, with love“

Itálii také pomáhají ostatní země. Čína, Kuba a Rusko jí poskytli pomoc v podobě zdravotního personálu a zásob. Rusko tuto pomoc využilo ke svému užitku. Do letadla s pomocí přidalo zprávu „Z Ruska, s láskou“. Ruská státní televize dokonce odvysílala záběr, na kterém italský občan nahrazuje evropskou vlajku za ruskou. Na otázku, zda si Rusko nárokovalo za pomoc nějaké výhody, například italskou podporu v otázce uvolnění evropských sankcí, Conte odpověděl: „Jen pouhá zmínka o tom mě hluboce uráží. Je to urážka italské vlády i Vladimira Putina, který by na výhody za tuto pomoc ani nepomyslel.“

Itálie v současné chvíli potřebuje co nejvíce přátel. Poslední odhady naznačují, že koronavirová krize bude zemi stát 11procentní pokles státní ekonomiky. Hrozí také vysoký státní dluh, který by mohl dosáhnout neudržitelné výšky. Italský premiér to nazývá „ekonomickou a sociální pohotovostí“, která bude testovat všechny země. Stejně tak karanténa a mimořádná opatření testují trpělivost občanů.

Italové jsou vyčerpaní, každý den stále přibývají stovky obětí. Naděje z brzkého konce sice existuje, je ale jisté, že bude trvat celou jednu generaci, než se Itálie s následky koronaviru vyrovná.

„Cítím bolest otevřené rány, kterou tato země zažívá,“ řekl Conte BBC. „Za čísly jsou příjmení a jména, příběhy a přetrhané rodiny. Italský národ trpí.“

Reklama

Doporučované