Hlavní obsah

Ivančice představily podobu Muzea Alfonse Muchy, sídlit bude ve dvou domech

Slovanská epopej Alfonse Muchy.

Reklama

Vedení Ivančic na Brněnsku plánuje přeměnu nyní uzavřeného Památníku Alfonse Muchy na rozsáhlejší Muzeum Alfonse Muchy s multimediální interaktivní expozicí.

Článek

Jeho budoucí podobu dnes představili autoři expozice i vedení města. Zároveň představili kampaň, která má pomoci shromáždit část potřebných peněz prostřednictvím prodeje limitované kolekce pohlednic.

„Muzeum by nově mělo sídlit nejen v celé budově současného památníku, ale i v budově sousední, kde je nyní odbor sociálních služeb města. Tyto budovy spojíme dohromady, plánujeme i částečné zastřešení nádvoří mezi nimi, aby tak vzniklo venkovní posezení pro kavárnu,“ uvedla v prezentaci spoluautorka expozice Jana Vodičková, která se k představení připojila prostřednictvím videohovoru z Velké Británie.

Celá expozice umístěná ve dvou poschodích obou budov by měla zmapovat postupně jednotlivá období života slavného malíře od dětství až po jeho smrt v roce 1939. Prostor by mělo doplnit i zázemí pro dílnu či rukodělné aktivity nebo letní školy v muzeu a multifunkční místnost sloužící například přednáškám.

Jak uvedl místostarosta Ivančic Roman Sládek, rekonstrukce a přestavba podle tohoto záměru vyjde přibližně na 60 milionů korun. Část sumy plánuje město vybrat pomocí limitované kolekce pohlednic s námětem Muchova posledního a nedokončeného díla - triptychu Tři věky. Podklady pro tisk pohlednic poskytla Muchova nadace vedená potomky Alfonse Muchy. „Naše rodina a nadace udělají vše, abychom podpořili Ivančice v jakékoliv aktivitě, která podpoří odkaz jednoho z jejich nejslavnějších synů,“ uvedl dnes na představení podoby muzea Muchův pravnuk Marcus Mucha.

Pohlednice vytiskla Státní tiskárna cenin v limitovaném počtu 20 000 kusů od každého z dílů triptychu, na zadní straně je stírací pole v němž se jako výhra může ukrývat například láhev sektu Mucha Collection, unikátní monografie Alfonse Muchy, voucher na tisk repliky plakátu podle přání a jako hlavní cena osobní prohlídka bytu rodiny Muchových na Pražském hradě v doprovodu členů rodiny.

Pokud se podaří pohlednice do konce roku prodat, získá město 15 milionů korun, které by do přestavby investovalo. Podle místostarosty Sládka město jedná také o příspěvku Jihomoravského kraje a bude žádat o podporu i ministerstvo kultury.

Památník Alfonse Muchy je nyní uzavřený, ve stejné budově sídlila i stálá expozice o životě jiného ivančického rodáka Vladimíra Menšíka a Kulturní a informační centrum města. Expozice i kulturní centrum plánuje město přestěhovat do Besedního domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované