Hlavní obsah

Ivo Valenta: Pokud zůstanu v politice, prodám Parlamentní listy

Rozhovor s většinovým majitelem holdingu Synot Ivo Valentou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Miliardář a politik Ivo Valenta zatím neví, bude-li za rok znovu kandidovat v senátních volbách. Pokud ale boj o senátní křeslo podstoupí, prodá svůj majoritní podíl ve vydavatelství Our Media.

Článek

Valenta své plány oznámil v rozhovoru pro ekonomický magazín Špičky byznysu, který odvysílá TV Seznam toto pondělí.

Nedávno senátor zahájil anketu mezi voliči na Slovácku, aby zjistil, jestli mají o jeho kandidaturu vůbec zájem. Ohlas je prý zatím slabý. „Pro voliče jsou senátní volby zatím daleko,“ vysvětluje Valenta. Rozhodnout se chce na přelomu roku.

Our Media

Vydavatelská firma, v níž má Ivo Valenta majoritní tříčtvrtinový podíl.

Vlajkovou lodí jsou Parlamentní listy.

Firmě dále patří podíly v lokálních stanicích Praha TV, TV Slovácko, TV Brno 1, Regionální televize.

Kontroluje také nakladatelství Olympia nebo slovenský deník Pravda.

Třetinový podíl v Praha TV prodává Valenta společnosti BigBoard.

Pokud by ale senátor zvolený za politickou stranu Soukromníků kandidoval, zbavil by se kontroly nad serverem Parlamentní listy i podílů v lokálních televizích, jež pod jeho vydavatelství Our Media patří. Nic jiného by mu ani nezbývalo.

Vlastnictví médií totiž vrcholným politikům zakazuje loňský zákon o střetu zájmů. Zákaz se zatím Valenty netýká, v rámci přechodného období „pardonuje“ politiky, kteří v době jeho schválení už média ve vlastnictví měli.

Synot do svěřenského fondu

Valenta ale zvažuje definitivní odchod z byznysu. Svůj kontrolní podíl v holdingu Synot, impériu podnikajícím v desítkách států čtyř kontinentů, chce vložit do svěřenského fondu.

„Svěřenský fond chystám hlavně proto, abych si uspořádal dědické záležitosti,“ říká Valenta, který má „dvě generace“ dětí – dospělé z prvního manželství a školáky z druhého svazku. Svěřenský fond by podle něj zajistil, aby se dědictví rozdělilo mezi potomky spravedlivě. Majetek by měl být zhruba dvacet let, tedy do doby než dospějí nejmladší děti, blokován proti prodeji. „Pak ať si s tím děti udělají, co chtějí,“ krčí rameny Valenta.

Pozn.: V grafice jsme nedopatřením zaměnili foto Miroslava Valenty ml. za foto jeho syna. Omlouváme se.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Podnikatel, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na 5,5 miliardy korun, ale nevylučuje ani prodej přinejmenším části svého rodinného impéria. „Chodí za námi řada investorů, která má o odkoupení Synotu zájem, s některými jednáme. O detailech ale nemohu mluvit,“ uvedl.

V rozhovoru pro magazín Špičky byznysu Valenta mluví také o vývoji hospodaření Synotu, na který v Česku dopadla předloňská, přísnější regulace hazardního průmyslu. Pořad vysílá TV Seznam v pondělí.

Reklama

Doporučované