Hlavní obsah

Izolačka a ošetřovné závisí na budoucí koalici, té chybí ohled na OSVČ

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve vyjádření napsala, že vláda nemyslí na všechny skupiny, které by na pomoc podle ní měly dosáhnout.

Reklama

Vláda v demisi už nemá ve Sněmovně většinu. O svém návrhu izolačky a ošetřovného proto musí přesvědčit budoucí vládní koalici. Bez ní je neprohlasuje. Seznam Zprávy zajišťovaly, zda návrhy Spolu a PirSTAN podpoří.

Článek

Vláda na pátečním zasedání schválila znovuzavedení takzvané izolačky (mimořádný příspěvek zaměstnanci s nařízenou karanténou) a také krizového ošetřovného. Na rozdíl od jiných opatření proti šíření covidu-19 musí tyto návrhy schválit obě komory Parlamentu a podepsat je prezident.

Jelikož ČSSD, od jejíž ministryně návrh vzešel, už není ve Sněmovně zastoupena, a vládní hnutí ANO má ve sboru již menšinu, bude schválení záležet na stranách budoucí vlády.

„Je třeba oboje projednat v legislativní nouzi, aby vše začalo platit co nejdříve,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD), která návrh předložila. V případě schválení budou obě opatření fungovat zpětně od 1. listopadu.

Poslanecká sněmovna má první řádnou schůzi svolanou na úterý 23. listopadu. Seznam Zprávy oslovily předsedy stran a klubů s dotazem, zda návrhy vlády v demisi umožní projít hladce.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve vyjádření napsala, že vláda nemyslí na všechny skupiny, které by na pomoc podle ní měly dosáhnout.

Jsem pro schválení obou návrhů, ale vláda opět nemyslí na OSVČ a je naprosto nezbytné, aby i pro ně bylo ošetrovné zavedeno.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09

„Jsem pro schválení obou návrhů, ale vláda opět nemyslí na OSVČ a je naprosto nezbytné, aby i pro ně bylo ošetřovné zavedeno. Babišova vláda je ale evidentně nepoučitelná. Na příští týden je svolána schůze Sněmovny a na ní je možné oba návrhy projednat,“ napsala v SMS zprávě šéfka dolní komory.

Šéf STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan si myslí, že návrhy vlády jdou správným směrem, detaily chce ale ještě probrat s odborníky. „Musíme motivovat lidi, aby opravdu dodržovali zavedená pravidla, a toto je jedna z cest. Co se týká ale konkrétního návrhu vlády, tak ten ještě chceme prodiskutovat s našimi experty, jestli například výše těchto dávek je adekvátní apod.,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Rakušan.

Podle šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného je projednání návrhů v legislativní nouzi a tedy urychleně logické.

„Nepředpokládám, že bychom ji rozporovali,“ uvedl. K samotnému návrhu se však zatím nechtěl vyjadřovat. S kolegy ho proberou v úterý jak na poslaneckém klubu lidovců, tak v koalici Spolu, kde chtějí najít společný postoj.

Připomněl však, že lidovci krizové ošetřovné vždy podporovali. „Budeme v tomto jistě kontinuální,“ dodal.

Takzvanou izolačku budou dostávat zaměstnanci, kteří byli posláni do karantény. K náhradě 60 procent redukovaného příjmu se má podle návrhu platit až 370 korun na den, a to až 14 kalendářních dnů.

Zavedení krizového ošetřovného zvýší jeho výši na 80 procent denního vyměřovacího základu. Bude se vztahovat i na dohodáře, kteří odvádějí pojistné.

Reklama

Doporučované