Hlavní obsah

Izrael naočkoval za 12 dní 12 procent populace. Zbytek světa zaostává

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník připravuje v Tel Avivu dávku vakcíny od firmy Pfizer.

Reklama

Izrael již použil 11,55 vakcíny na 100 obyvatel. Země tak naočkovala největší část populace na světě - přes milion lidí. Následuje Bahrajn a Velká Británie. Francie naopak naočkovala do 30. prosince jen 138 lidí.

Článek

Oxfordská univerzita ve spolupráci s charitativní organizací srovnává data, která sledují vakcinaci ve světě. Měří počty lidí, kteří dostali první dávku vakcíny proti koronaviru. Většina vakcín se očkuje dvakrát s rozestupem více než jednoho týdne.

Nejvíce dávek na obyvatele bylo k prvnímu lednu naočkováno v Izraeli. Následuje Bahrajn, Velká Británie, Spojené státy, Dánsko a Čína. Podle dat, která publikoval Our World in Data, se naočkovalo 0,13 % světa.

Izrael má oproti dalším zemím velký náskok. Zatímco středovýchodní země naočkovala 11,6 % populace, Velká Británie jen 1,5 % a Německo jen 0,2 %.

Na celém světě se již naočkovalo 9,9 milionu lidí. Nejvíce z nich připadá na Čínu, zde vakcínu obdrželo 4,5 milionu lidí. V Německu se naočkovalo přes 165 tisíc a v Kanadě téměř 100 tisíc. Spojené státy chtěly do konce roku 2020 naočkovat na 20 milionů lidí. Vakcínu ale stihly podat jen 2,79 milionu obyvatel.

V Indii zatím povolili dvě vakcíny - vakcínu oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca a vakcínu Covaxin, kterou vyvinula firma Bahrat Biotech ve spolupráci se státem. Další dvě čekají na schválení. Země chce do poloviny letošního roku naočkovat až 300 milionů lidí.

Proč je Izrael tak napřed?

Země začala s vakcinací 19. prosince. Očkuje na 150 tisíc lidí denně. Prioritu mají lidé starší 60 let, lidé ve zdravotnictví a klinicky zranitelní lidé. Očkuje se vakcínou firmy Pfizer díky vyjednáváním, která proběhla začátkem pandemie.

Lidé jsou kontaktováni přes zdravotnický systém. Podle izraelského práva musí být Izraelci registrováni u uznávaného poskytovatele zdravotní péče.

Podle premiéra Benjamina Netanjahua by se země z pandemie mohla dostat již v únoru. Netanjahu v současnosti dělá kampaň pro své znovuzvolení. Izrael je současně ve třetím lockdownu.

Proč Francie zaostává?

Země galského kohouta začala s vakcinací 27. prosince. Za první tři dny naočkovala méně než 100 lidí. Pro srovnání v Německu do soboty naočkovali přes 190 tisíc lidí.

V Evropské unii se čekalo déle na schválení vakcíny než například v Británii či Americe. Vakcína firmy Pfizer byla schválena až 21. prosince. V Británii to však bylo 2. prosince a v Americe 11. prosince.

Svůj podíl na pomalé vakcinaci má i rostoucí skepse vůči očkování proti covidu-19. Podle průzkumu společnosti Global Advisor by se chtělo naočkovat jen 40 % Francouzů. Číňanů by se naopak rádo naočkovalo 80 %, Britů 77 % a Američanů 69 %.

Francouzský ministr zdravotnictví pomalý postup obhajuje. Tvrdí, že mají prioritu lidé v domovech důchodců. Ve čtvrtek však prezident Emmanuel Macron tvrdil opak. Urgentním tónem sdělil, že nedovolí žádné neopodstatněné zpoždění.

Reklama

Související témata:

Doporučované