Hlavní obsah

Izrael uzavřel historickou mírovou dohodu se Spojenými arabskými emiráty

Foto: ČTK

Americký prezident Donald Trump a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.

Reklama

aktualizováno •

S mírovou dohodou, jež mimo jiné povede k normalizaci diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi, pomohl americký prezident Donald Trump. Ten také průlomový krok pro dění na Blízkém východě oznámil zveřejněním společného prohlášení.

Článek

Spojené arabské emiráty (SAE) se po Egyptu (1979) a Jordánsku (1994) staly třetí arabskou zemí, která uzavřela mír s Izraelem. Dohodu definitivně stvrdil čtvrteční telefonát mezi Trumpem, izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a šejkem Mohammedem bin Zayedem, korunním princem emirátu Abú Dhabí.

Podle oficiálního účtu Bílého domu se tak v nadcházejících týdnech sejdou delegace z Izraele a Spojených arabských emirátů, aby podepsaly dohody o investicích, cestovním ruchu, přímých letech, bezpečnosti, telekomunikacích, energetice, zdravotnictví, kultuře, zřízení vzájemných ambasád a dalších oblastech společného prospěchu.

„Tento historický diplomatický průlom posílí mír na Blízkém východě a je důkazem odvážné diplomacie a vize tří vůdců a odvahy Spojených arabských emirátů a Izraele zmapovat novou cestu, která odemkne velký potenciál v regionu,“ stojí ve zveřejněném prohlášení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pak na Twitteru napsal, že jde o „pro Izrael historický den“. Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea jde zase o „obrovský krok“ vpřed.

Navázání styků je podle agentur vzácným diplomatickým vítězstvím pro Trumpa před listopadovými prezidentskými volbami poté, co jeho snahy ukončit válku v Afghánistánu zatím nepřinesly žádné plody a úsilí o trvalý mír mezi Izraelem a Palestinci nijak nepokročilo. Izrael a SAE patří mezi nejbližší zahraniční spojence Trumpa v regionu.

V Izraeli toto oznámení přichází po letech chlubení se premiéra Netanjahua, že se jeho vláda těší těsnějším vztahům s arabskými zeměmi, než se veřejně přiznává. Netanjahu usiloval o stavbu osad na půdě, o kterou stáli Palestinci, a uvítal Trumpův návrh, jenž mu umožní anektovat značné části okupovaného Západního břehu Jordánu, zatímco povolí Palestincům omezenou autonomii v jiných oblastech.

V případě SAE navázání diplomatických vztahů s Izraelem posílí mezinárodní snahu působit jako paprsek tolerance na Blízkém východě, přestože zemi vedou autokratičtí vůdci.

Anexe Západního břehu není „smetená ze stolu“

Pokud jde o Palestince, kteří jsou ve svém boji za nezávislost dlouhodobě závislí na arabské podpoře, jde jak o dílčí vítězství, tak o dílčí prohru. Daná dohoda pozastaví izraelské plány na anexi, ale Palestinci opakovaně vyzývali arabské státy, aby nesouhlasily s normalizací vztahů s Izraelem, dokud nebude uzavřena mírová dohoda ustavující nezávislý palestinský stát.

Izraelské plány na anexi Západního břehu jsou tak nyní pozastavené, ale nejsou prý zcela smetené ze stolu. Stále se totiž ještě mohou časem prosadit ve spolupráci s USA, jak ve čtvrtek sdělil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. V televizním projevu k oznámení dohody o normalizaci vztahů se Spojenými arabskými emiráty dodal, že jde o začátek „nové éry“ v izraelských vztazích s arabským světem, uvedly tiskové agentury.

Reklama

Doporučované